Тръмп готов да работи с демократите след изборите

OFFNews 07 ноември 2018 в 21:24 1479 0

Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че ще може да работи с демократите, които успяха да отнемат от републиканците мнозинството в Камарата на представителите, и заяви, че са възможни компромиси за здравеопазването и инфраструктурата, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"С малко късмет може догодина всички да работим заедно, за да продължим да постигаме резултати за американците", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом.

Той посочи здравеопазването, инфраструктурата, търговията и икономическия растеж сред сферите, в които е възможно да бъдат намерени съвместни решения.

Тръмп добави, че това е голям ден за Републиканската партия. "Това беше голям ден, невероятен ден", подчерта той. "Републиканската партия отправи предизвикателство към историята, увеличавайки мнозинството си в Сената и осуетявайки категорично предсказанията за Камарата на представителите", заяви президентът на САЩ, който по-рано днес обяви изборите за голям успех.

Демократите отнеха от Републиканската партия трийсетина места в Камарата на представителите. Очаква се демократите да получат 229 места срещу 206 за републиканците по последни оценки на в. "Ню Йорк таймс". В Сената се очаква републиканското мнозинство да нарасне от 51 до 53 сенатори.

Тръмп обяви спечелените места в Сената за по-важни от загубата в долната камара.

Президентът на САЩ добави, че гласоподавателите очевидно са наказали сенаторите от Демократическата партия заради техните действия по време на изслушването на съдията от Върховния съд Брет Кавано.

"Възможно е това да стане прекрасна ситуация с две партии", заяви Тръмп. Той добави, че Нанси Пелоси, която може да стане следващият председател на Камарата на представителите, в телефонен разговор е изразила желание за съвместна работа. Тръмп обаче изрази съмнения, че ще може да бъде намерена възможност за компромис, ако Демократическата партия използва новата ситуация, за да започне разследвания. "Не можете да получите всичко наведнъж", подчерта президентът.

Тръмп добави, че се надява да работи с Конгреса, за да получи финансиране за обещаната стена по границата с Мексико, но каза, че няма да принуди правителството да спре работа, за да го постигне. "Нуждаем се от тази стена, много демократи знаят, че се нуждаем от стената и ще трябва просто да изчакаме и да видим какво ще стане", подчерта президентът.

Той заяви също, че разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. трябва да бъде прекратено, защото не е от полза за страната. "Можех да го прекратя по всяко време, но не го направих", каза Тръмп и подчерта, че с разследването пилеят пари.

Тръмп се подигра и на републиканските конгресмени, загубили местата си, след като са отказали да водят предизборна кампания заедно с него.

Президентът порица враждебното според него отразяване на него самия и на Републиканската партия по време на кампанията за изборите от страна на медиите.

"Тази усилена агитация спря синята вълна, за която те говореха", заяви Тръмп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови