Републиканците разшириха позициите си в Сената, демократите поемат контрол над Камарата на представителите

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2018 в 09:45 2275 0

Републиканците разшириха позициите си в Сената, демократите поемат контрол над Камарата на представителите

Демократите поемат контрола над Камарата на представителите, докато републиканците запазват мнозинство в Сената, сочат предварителните данни от изборите в САЩ. Резултатите позволяват и на двете страни да обявят частична победа, съобщава БНР.

Демократите взеха контрола върху Камарата на представителите за пръв път от 8 години спорeд предварителните резултати от екзит пол, което може да означава сериозен неуспех в законодателната програма на президента Тръмп, но републиканците успяват да разширят своите позиции в Сената в решаващата нощ на изборите.

Това означава, че републиканците запазват контрола над всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд. Републиканците превзеха ключови позиции в Сената с победа на Джош Хоули в Мисури, Кевин Креймър в Северна Дакота и Майк Браун в Индиана.

Президентът Доналд Тръмп реагира положително на резултатите, като написа в Туитър "Страхотен успех тази вечер. Благодаря на всички!”.

Това, че демократите печелят позиции в Конгреса, дава нова надежда на либералите, които искат да разследват и дори да провокират импийчмънт на президента.

Тази ситуация може да означава блокиране на законодателната програма на Тръмп, включително и за финансирането за предложената от него гранична стена, новото данъчно облекчение за средната класа и много други.

Макар че точните резултати за Камарата и Сената не са ясни, екзит половете вече дават индикации за изхода от гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови