Тръмп е готов да изтегли американските военни от Сирия

OFFNews 07 февруари 2019 в 08:02 1793 1

Снимка USA Today

Американският президент направи изявление в посока изтегляне на американските военни от Сирия, съобщи БНР.

Доналд Тръмп заяви пред външни министри и официални лица от коалицията, че очаква следващата седмица официално да обяви, че водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" е отвоювала цялата територия, контролирана от групировката в части от Сирия и Ирак.

И републиканци, и демократи обаче се опасяват, че евентуалното оттегляне може да позволи на групировката да си върне позиции.

Тръмп настоява, че САЩ, партньорите и сирийските сили са освободили на практика цялата територия, която е била в ръцете на екстремистите в Сирия и Ирак. По-рано в сряда държавният секретар Майк Помпейо пое ангажимент Америка да продължи борбата срещу "Ислямска държава" въпреки изтеглянето на войски от Сирия.

Тръмп започна да подготвя общественото мнение за новината още през декември, с твърдението, че групировката е победена. Тогава възможността за изтегляне на контингента бе посрещана с оставки на ключови фигури от Министерството на отбраната. Тази седмица по време на изслушване в Сената Джозеф Вотел - американският топ генерал за региона посочи, че президентът не се е посъветвал с него по въпроса за изтеглянето. Той смята, че изтеглянето би навредило.

Според данни на официални лица, цитирани от АП, групировката "Ислямска държава" е загубила 99.5% от територията си и в момента е на площ под 5 м2.

Глобалната коалиция, водена от Съединените щати, в която има близо 80 държави, съществува от 2014 г. Тя бе сформирана след като екстремистката групировка започна да превзема големи територии в Близкия изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови