Трагедия за Чехия и Полша: взрив в мина уби 13 и рани 10 души

Чешкият парламент започна работа с минута мълчание, в Полша неделя ще бъде ден на траур

OFFNews 21 декември 2018 в 14:28 2185 0

Снимка ЕПА

Трагедия сполетя Чехия и Полша в навечерието на Рождественските празници.

Взрив на газ гризу във въгледобивна мина в Североизточна Чехия уби най-малко 13 души и рани още 10 души, предадоха Би Би Си и Ройтерс, като цитираха официална информация от властите в страната.

11 от загиналите миньори са поляци, двама са чехи, каза говорителят на компанията Иво Целеховски, пред AFP.

Експлозията е станала в късния следобед в четвъртък на дълбочина 880 метра в мината ЧСМ (CSM). Тя се намира близо до град Карвина, а той - на около 300 км източно от столицата Прага. Мястото е близо до границата между Чехия и Полша.

Двама от ранените миньори са били откарани с тежки изгаряния в болница в град Острава. Единият е в критично състояние, другият - в стабилно, предава БТА. Трети е в болницата в Карвина. Останалите седмина са получили помощ на място.

Спасителната операция - провеждана от чешки и полски спасители - започна при много опасни условия и в момента е преустановена заради риска от нови взривове.

"За съжаление, достигнахме точка, отвъд която е невъзможно да продължим напред, защото гори пожар и има нулева видимост", каза управляващият директор Болеслав Ковалчик, цитиран от Би Би Си.

Министър-председателите на Чехия и Полша - Андрей Бабиш и Матеуш Моравецки - днес ще посетят мината.

"Взривът е огромна трагедия", написа Бабиш в Туитър.

Днешният ден в чешкия парламент започна с минута мълчание в памет на жертвите.

В Полша 23 декември, неделя, е ден на национален траур.

Това е най-смъртоносната злополука в чешка мина от 1990 г. Тогава 30 миньори загинаха при пожар в мина близо до Карвина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови