Трагедия във Великобритания: 14-годишно момиче почина след вдишване на дезодорант

Родителите на детето призовават за по-ясно етикетиране на продуктите

OFFNews 26 януари 2023 в 13:42 31151 0

Джорджия Грийн

Снимка Би Би Си

Джорджия Грийн

Истинска трагедия се разви във Великобритания - 14-годишно момиче с аутизъм почина, след като вдиша аерозолен дезодорант. Родителите на детето призовават за по-ясно етикетиране на продуктите, за да знаят хората за потенциалните опасности, съобщи Би Би Си.

14-годишната Джорджия Грийн от градчето в централна Англия Дерби е получила сърдечен арест през май миналата година, след като пръскала с дезодоранта в спалнята си. След случката родителите ѝ научили за още случаи с млади хора, починали след вдишване на дезодорант.

Становището на Британската асоциация на производителите на аерозоли е, че на етикетите на дезодорантите има "много ясно написани предупреждения". По закон аерозолните дезодоранти трябва да бъдат отпечатани с предупреждението "да се пазят на недостъпно за деца място". Родителите на Джорджия обаче твърдят, че надписът е твърде малък. Те казват, че много родители купуват дезодорант за децата си, без да забележат предупреждението.

"Хората не знаят колко опасно може да бъде съдържанието на тези флакони. Бих искал да не се налага на никой друг в страната - или в света - да преживява това, което ние лично преживяхме. Не искаме смъртта на дъщеря ни да е напразна", казва бащата на загиналото момиче Пол Грийн.

Той разказва, че Джорджия обичала да пръска дезодорант върху одеяла, тъй като миризмата ѝ действала успокояващо."Миризмата на дезодоранта ѝ даваше известно усещане за спокойствие. Ако се чувстваше по някакъв начин тревожна, тя пръскаше този спрей и той й даваше чувство на комфорт, защото това е дезодорант, който използваше съпругата ми", заяви бащата.

По-големият брат на Джоджия я открил в безсъзнание в спалнята ѝ на 11 май миналата година. Вратата ѝ била отворена. Проведено е разследване на смъртта на момичето и съдебният лекар е записал заключението, че става въпрос за нещастен случай. Медицинската причина за смъртта ѝ е "неустановена, но съответстваща на вдишване на аерозол".

Според данни на британската Служба за национална статистика "дезодорант" е споменат в 11 смъртни акта между 2001 и 2020 г. Действителният брой смъртни случаи обаче вероятно е по-висок от този поради факта, че конкретните вещества невинаги се споменават в смъртните актове. Например - в смъртния акт на Джорджия е посочено "вдишване на аерозол", а не "дезодорант".

Бутанът - основната съставка на дезодоранта на Джорджия - е регистриран като причина за 324 смъртни случая между 2001 и 2020 г. Пропанът и изобутанът - също намерени в състава на дезодоранта на момичето - са споменати съответно в 123 и 38 смъртни случая.

"Вдишването на големи количества аерозоли, не само дезодоранти, може да доведе до множество животозастрашаващи сценарии - от припадък и затруднено дишане до промени в сърдечния ритъм и за съжаление до смърт. Съществува широко разпространено погрешно схващане, че смъртни случаи от аерозоли се случват само при злоупотреба с наркотични вещества, но това абсолютно не е вярно. През последните години станахме свидетели на редица смъртни случаи, при които деца и млади хора са прекалили с аерозолите - от тийнейджъри, осъзнаващи телесната миризма, до деца, търсещи успокоение от познати миризми", коментира съветникът по обществено здраве в Кралското дружество за предотвратяване на злополуки Ашли Мартин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието