Товарен кораб се подпали след удар в руска мина в Черно море, има ранени

OFFNews 28 декември 2023 в 13:28 10284 0

Кораб

Снимка БТА/АП

Граждански товарен кораб, плаващ под панамски флаг, се е натъкнал на руска мина в Черно море, съобщиха въоръжените сили, отбраняващи Южна Украйна. Двама моряци са ранени, предават украинските медии, цитирани от БТА.

Корабът за насипни товари е пътувал към дунавско пристанище, за да натовари зърно. Плавателният съд е излязъл от контрол, а на горната му палуба е избухнал пожар. Капитанът е спрял кораба в плитчините, за да избегне потъване.

В изявлението се споменава, че катерите на Морската охрана и на Службата за търсене и спасяване незабавно са оказали помощ на екипажа и са качили медици на борда. По време на огледа на кораба и разговора с капитана е установено, че двама моряци са ранени. На единия е оказана медицинска помощ на място, а другият е откаран в най-близката болница за допълнителни изследвания. 

Към кораба са били изпратени влекачи, които да го извадят от плитчината и да го отведат в пристанището.

Южните отбранителни сили подчертаха, че продължават да осигуряват безопасността на гражданското корабоплаване в условията на плътно разположени вражески мини. 

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. стотици мини са разпръснати из Черно море. Цивилни кораби и кораби на военноморските сили на различни държави също са се натъквали на морски мини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!