Това продължи ужасно дълго: последните думи на учения, който пропътува 14 хил. км, за да умре

OFFNews 10 май 2018 в 20:46 23658 0

Снимка ABC

Под звуците на "Одата на радостта" от Деветата симфония на Бетовен 104-годишният австралийски учен Дейвид Гудъл днес сложи край на живота си.

Ученият пропътува разстоянието от Австралия до Швейцария, за да сложи край на живота си законно - чрез евтаназия.

Последни му думи бяха "Това продължи ужасно дълго" - разказа Филип Ницшке, основател на организацията за асистирана доброволна смърт Exit International.

В последните часове от жизнения си път Гудъл е хапнал любимите си ястия - риба с чипс и чийзкейк. 

Последните минути от живота му са били в клиниката Life Cycle в швейцарския град Базел. Починал е в присъствието на внуците му и негов приятел. Смъртта е настъпила с инжекция с висока доза барбитурат.

В завещанието си австралийският учен е написал, че не иска да бъде погребван - оставил на наследниците си да решат дали да дарят трупа му за медицински проучвания, или да го кремират.

Не искам повече да живея. Човек на моята възраст, че даже и не толкова възрастни хора като мен, трябва да имат свободата да изберат кога могат да сложат край на живота си, заяви на пресконференция вчера Дейвид Гудъл.

104-годишният еколог и специалист по ботаника не страдаше от неизлечима болест. Искаше да умре, защото "качеството на живота му се е влошило."

Асистираното самоубийство е незаконно в повечето страни по света. То беше забранено в Австралия. Миналата година щатът Виктория стана първият, който го узакони. Но разрешението, което влиза в сила от юни 2019 г., се отнася само до смъртно болни пациенти, взели решението със здрав разум, на които лекарите дават по-малко от шест месеца живот.

В Швейцария не е така. Всеки психически здрав човек може да поиска и получи асистирана доброволна смърт.

Дейвид Гудъл е роден в Лондон, Англия на 04.04.1914 г., произходът му е британско-австралийски. Завършил е бакалавърска степен в Кралския колеж в Лондон през 1935 г. През 1948-а, когато той е в средата на 30-те си години, заминава за Австралия, за да стане старши преподавател по ботаника в Университета в Мелбърн. Получава докторска степен там през 1953 г. Тогава се връща в Англия, за да стане професор по селскостопанска ботаника в Университета в Рединг (1954-1956). От 1956 до 1967 г. е научен сътрудник в различни отдели в Австралия на правителствената CSIRO. След това е професор по биология в Калифорнийския университет в САЩ (1967-1968), професор в Държавния университет в Юта, САЩ (1968-1974). Пенсионира се през 1979 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови