Топ метеоролозите на Унгария са уволнени след грешна прогноза за националния празник

Опозицията: Не можаха да създадат желаното време, уволниха ги. Не, това не е диктатура в Централна Азия, това е Унгария на Фидес

OFFNews 23 август 2022 в 10:36 1508 1

Фейсбук страница на унгарската метеослужба

Снимка Фейсбук страница на унгарската метеослужба

Метеорологичната служба обяснява защо прогнозата не се е сбъднала и се извинява за грешката.

Унгарското правителство уволни ръководителя на националната метеорологична служба и неговия заместник, два дни след като фойерверките по случай националния празник бяха отложени поради прогноза за буря и силни ветрове.

Министърът на технологиите Ласло Палкович, в чийто ресор попада Националната метеорологична служба, освободи от длъжност в понеделник председателя Корнелия Радич и нейния заместник Дюла Хорват, но не посочи причина, предаде "Гардиън".

Метеорологичната служба прогнозира гръмотевични бури и силни пориви на вятъра в столицата Будапеща, което наложи отмяната на фойерверките в събота. Въпреки това бурите са подминали столицата.

В неделя службата се извини и посочи за причина "фактора на несигурност, присъщ на професията".

Подготвените фойерверките на брега на Дунав бяха обявени за "най-големите в Европа" в чест на "хилядолетната държава на Унгария" в Деня на Свети Стефан. Оперативният щаб за поразника реши светлинното шоу да се проведе на 27 август.

Честванията бяха политизирани. Опозицията призова шоуто с фойеверки да бъде отменено, осъждайки го като "безполезно пилеене на пари" в момент, когато икономиката на страната изпитва затруднения, а Украйна е във война. Петиция, призоваваща за отмяна, събра близо 200 000 подписа.

В неделя проправителствени медии разкритикуваха метеорологичната служба за нейната прогноза. Онлайн вестникът "Ориго" обвини агенцията, че е дала "подвеждаща информация за мащабите на лошото време, което е подвело оперативния екип, отговарящ за сигурността".

В реакция, излъчена в социалната мрежа Facebook, либералът Андраш Фекете-Гьор се пошегува: "Не можаха да създадат желаното време, уволниха ги. Не, това не е диктатура в Централна Азия, това е Унгария на [управляващата партия] Фидес", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови