Той каза, че на негова територия може да прави каквото иска: разказва оцелелият от касапницата в Кливланд

38-годишният съсед на Гарсия, който уби петима души заради молба да не стреля с пушка в двора си, защото бебе не може да заспи, още е на свобода

АП 01 май 2023 в 10:44 9372 0

Уилсън Гарсия

Снимка БТА/АП

Уилсън Гарсия

Мъж застреля петима свои съседи, включително годишно дете, след като някои от тях го помолили да спре да стреля с полуавтоматичната си пушка в двора си в Кливланд, Тексас, защото пречел на бебето им да спи. Масовото убийство бе извършено в нощта срещу събота. Днес АП разказва историята на Гарсия - оцелелият баща на бебето, който е изгубил съпругата си, малкия си син и приятели.

Хората в градчето северно от Хюстън са свикнали да стрелят с оръжията си, за да „изпуснат парата“, но е късно вечерта в петък и едномесечният син на Уилсън Гарсия плаче. Затова с още двама души отиват в дома на съседа си, за да го помолят "почтително" да стреля по-далеч от дома им.

"Той ни каза, че е на негова територия и може да прави каквото си иска", каза Гарсия в неделя след бдение в Кливланд за 9-годишния му син, който е убит при последвалото нападение.

38-годишният заподозрян Франсиско Оропеса още е на свобода, въпреки че го издирват над 200 полицаи от различни юрисдикции.

Гарсия се обажда в полицията, след като Оропеса отхвърля молбата му. Мъжът стреля още малко и звукът вече е по-силен. В квартала от къщи с парцели от по 1 акър Гарсия вижда мъжа на предната си веранда, но не може да каже какво прави.

Семейството му продължава да звъни в полицията - общо пет обаждания, казва Гарсия. Пет пъти диспечерът уверява, че помощта идва.

И тогава, 10-20 минути след като Гарсия се връща от къщата на Оропеса, мъжът започва да тича към него и да презарежда.

"Казах на жена ми: "Влизай вътре. Този мъж е заредил оръжието си - казва Гарсия. - Жена ми каза да вляза вътре, защото "той няма да стреля по мен, аз съм жена"."

Стрелецът се приближава до дома и започва да стреля. Съпругата на Гарсия, 25-годишната Соня Аржентина Гусман, е на входната врата и умира първа.

В къщата са 15 души, няколко от които приятели, които са там, за да се присъединят към съпругата на Гарсия на църковно уединение.

Стрелецът изглежда е имал намерение да убие всички - казва Гарсия.

Сред убитите са и синът на Гарсия, Даниел Енрике Ласо, и две жени, които загиват, докато пазят бебето му и 2-годишната дъщеря на Гарсия.

Една от тях казва на Гарсия да скочи през прозореца, "защото децата ми са без майка и един от родителите им трябва да остане жив, за да се грижи за тях".

"Опитвам се да бъда силен за децата си - каза плачещият Гарсия. - Дъщеря ми донякъде разбира. Много е трудно, когато започне да пита за мама и за (по-големия си) брат."

В неделя полицията обикаля от врата на врата с надеждата да открие следи, които да ги отведат до заподозрения. Губернаторът Грег Абът осигурява 50 000 долара награда, местните власти и ФБР също се включват и сумата достига 80 000 долара за всякаква информация за местонахождението на Оропеса.

"Мога да ви кажа, че в момента имаме нулеви следи", признава пред репортери Джеймс Смит, специалният агент на ФБР, и отново моли за помощ обществеността в провинциалния град северно от Хюстън, където малко преди полунощ в петък е извършена стрелбата.

Полицията открива пушката тип AR-15, която според нея Оропеза е използвал при стрелбата. Властите не са сигурни дали той носи друго оръжие. В дома му са открити и други. Предупреждават, че мъжът трябва да се счита за въоръжен и опасен.

Той вероятно е избягал от района пеша. В ранните часове на издирването следователите откриват дрехи и телефон, докато претърсвали района, който включва гъсти горски масиви, но кучетата за проследяване губят следите, заяви шерифът на окръг Сан Хасинто Грег Каперс.

Властите идентифицират Оропеса по лична карта, издадена от мексиканските власти на граждани, които пребивават извън страната, както и по записи от камерата на входа. Полицията е разпитвала многократно и съпругата на заподозрения.

Гарсия, убитите му съпруга и син и другите три жертви - Диана Веласкес Алварадо, 21 г.; Хулиса Молина Ривера, 31 г.; и Хосе Джонатан Касарес, 18 г. - са от Хондурас.

Запитан за времето за реакция, Каперс каза, че служителите са стигнали там толкова бързо, колкото са могли, и че само трима покриват 1800 квадратни километра.

В неделя полицейската лента от местопрестъплението е премахната от околностите на дома на Гарсия, където някои хора спират, за да оставят цветя.

В квартала агент на ФБР, войници от Тексаския департамент за обществена безопасност и други служители обикалят от врата на врата. Един от полицаите спира червен камион и иска да погледне в туристическото ремарке, но камионът потегля.

Гарсия не е познавал добре Оропеса, въпреки че съпругите им понякога разговаряли. Веднъж, каза той, мъжът му помогнал да отсече дърво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки