The New York Times: Руснаците са знаели къде е ''ахилесовата пета'' на Каховската ВЕЦ

Най-вероятната причина за срутването е експлозив, поставен в коридор за поддръжка, който минава през бетонното сърце на конструкцията

OFFNews 17 юни 2023 в 18:01 12337 1

Снимка УНИАН

Каховската водноелектрическа централа най-вероятно е унищожена чрез подкопаването на подводен проход, който може да е най-уязвимото място, разположено дълбоко в язовира, се посочва в материал на "Ню Йорк Таймс", след като на 6 юни руснаците взривиха стената на язовира Нова Каховка.

Изданието отбелязва, че именно подкопаването на подводния проход към машинното отделение е вероятната причина за срива на Каховската водноелектрическа централа. Инженери от Украйна и Съединените щати потвърждават, че ВЕЦ-ът има "ахилесова пета" и тя е дълбоко в язовира. 

"Ню Йорк Таймс" посочва, че язовирът е построен през съветската епоха, така че Москва разполагала с всяка страница инженерни чертежи и е знаела къде е най-уязвимата част.

Инженери в САЩ заключват, че предвид сателитните и сеизмичните данни за експлозии в района най-вероятната причина за срутването е експлозивен заряд, поставен в коридор за поддръжка, който минава през бетонното сърце на конструкцията.

"Ако целта ви е да разрушите самия язовир, ще ви е необходима масивна експлозия. Проходът е идеалното място за поставяне на този експлозивен заряд", казва геотехническият инженер Майкъл Уест, директор на Wiss, Janney, Elstner, цитиран от изданието. 

Разследване, публикувано от New York Times на 17 юни, показва, че експлозивен заряд в проход, минаващ през бетонната основа на язовира, е детонирал и унищожил структурата на 6 юни.

Кремъл е знаел слабото място на язовира, тъй като е бил построен по съветско време, отбелязва разследването.

"Ню Йорк Таймс" обяснява и защо доказателствата сочат, че именно Русия е взривила ВЕЦ-а.

"Доказателствата ясно показват, че язовирът е бил срутен от експлозия, предизвикана от страната, която го контролира: Русия", пише всекидневникът.

Игор Стрелец, инженер, който е служил като заместник-ръководител на водните ресурси за река Днепър от 2005 до 2018 г., обяснява, че "експлозия е унищожила част от бетонната конструкция и че други участъци след това са били откъснати от силата на водата".

Основата на язовира е изградена така, че да издържи на почти всякакъв вид външна атака.

Доказателствата показват, че Русия е разрушила дигата на окупираната водноелектрическа централа, причинявайки масивни наводнения в Южна Украйна и отключвайки широко разпространена хуманитарна и екологична криза.

Придошлите води от пробития язовир бързо са преминали през градовете по поречието на река Днепър, потапяйки напълно или частично повече от 40 населени места в Херсонска и Николаевска области.

Според украинските власти руските сили са взривили язовира, за да предотвратят контранастъплението на Украйна, докато Москва обвинява за пробива украинския артилерийски огън, без да предоставя никакви доказателства.

В резултат на наводненията хиляди хора бяха евакуирани от домовете си, а до един милион души може да се сблъскат с недостиг на вода.

Нови сателитни снимки показват мащаба на разрушенията. 

Близо две седмици след разрушаването на язовира местните власти се борят с ново безпокойство - потенциалът за избухване на болести, предавани по вода, пише още всекидневникът. 

В събота местните власти в Херсон и Николаев, двата региона, които са най-засегнати от наводненията на река Днепър, предизвикани при срутването на язовира , очертаха планове за осигуряване на безопасна питейна вода. А лекарите в болниците в тези региони са предупредени да се подготвят за потенциални епидемии.

„В момента се разтоварват камиони, превозващи основни медицински консумативи срещу инфекциозни заболявания“, каза Александър Чеботаров, медицински директор на градската клинична болница в Херсон.

Стотици жилищни райони все още са под вода, включително някои под руска окупация. Международните хуманитарни организации споделят загриженост относно широко разпространеното замърсяване и потенциала от заболяване, но украинските здравни власти твърдят, че следят зорко за всякакви признаци на епидемии.

Министерството на здравеопазването на Украйна насърчи хората в засегнатите от наводненията райони да пият само бутилирана вода и каза, че мониторингът на водата е засилен в тези райони.

Виктор Ляшко, министър на здравеопазването на Украйна, каза, че районът надолу по течението от язовир Каховка е силно замърсен и неподходящ за използване. Хората и животните не трябва да пият водата, каза той и допълни, че дори къпането във водата може да доведе до заболяване.

Както в окупираните от Русия, така и в контролираните от Украйна райони, засегнати от скъсването на язовирната стена, борбата с всяко огнище може да се окаже предизвикателство. Местните служители от украинска страна трябва да реагират както на все още присъстващите наводнения, така и на заплахата от болести, пише още "Ню Йорк Таймс". 

Александър Прокудин, ръководител на областната администрация в Херсон, обясни, че въпреки спада на нивото на водата, десетки жилищни райони остават наводнени.

Спасителните и възстановителните операции все още продължават.

Дори в райони, които са избегнали въздействието на наводненията, потенциалът за заболяване остава. В черноморското пристанище Одеса битови отпадъци, мини, пластмаса, клони и мъртви животни са изхвърлени по известното крайбрежие на града след аварията на язовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика