Терористът Стрелков отива в колония за 4 г., но не за сваления малайзийски боинг, а заради критиките си към Кремъл

OFFNews 25 януари 2024 в 13:24 6348 5

Стрелков

Снимка ТАСС

Игор Стрелков

Московският градски съд осъди бившия министър на отбраната на ДНР Игор Стрелков (Гиркин) на 4 г. в наказателна колония по дело за публични призиви към екстремистка дейност.

По време на дебатите на 18 януари прокурорът поиска Стрелков да бъде осъден на четири години и 11 месеца затвор от общ тип. Максималното наказание по члена за публични призиви за екстремистка дейност (част 2 от член 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация) е 5 г. лишаване от свобода.

Съдебният процес се проведе при закрити врати, въпреки че самият Стрелков и защитата му поискаха той да бъде открит за публиката и журналистите.

Стрелков е арестуван през юли м.г. Делото срещу него е образувано заради две публикации в канала му в Телеграм, в които ФСБ открива призиви към екстремизъм. Той не признава вината си.

През ноември, докато е в центъра за предварително задържане, Стрелков заявява, че възнамерява да се кандидатира за президент на Русия през 2024 г. Той призова своите сътрудници да започнат кампания за неговата кандидатура и да създадат инициативна група за събиране на подписи, но те не успяха да го направят.

Стрелков е бивш офицер от ФСБ, който участва в анексирането на Крим през март 2014 г., а през април с малък отряд превзема град Славянск в Донецка област. От май до август 2014 г. той изпълнява длъжността "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се ДНР.

През ноември 2022 г. Стрелков е осъден задочно на доживотен затвор от съда в Хага, който го признава за виновен за катастрофата на малайзийския боинг в небето над Донбас през юли 2014 г.

Стрелков подкрепя пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но критикува руското ръководство и армията, че не са достатъчно ефективни в бойните операции.

Точно преди 10 г., през януари 2014 г., олигархът Константин Малофеев донесе в Киев "Даровете на влъхвите" от планината Атон в Гърция. Реликвите бяха пазени в Украйна от Игор Гиркин (Стрелков), който освен църквите, в които бяха изложени "Даровете", имаше време да посети и киевския Майдан, където по това време се разгръщаше Революцията на достойнството, завършила с бягството в Русия на Виктор Янукович.

Два месеца по-късно Русия анексира Крим и Гиркин вземе активно участие в тези събития.

През април 2014 г. той премине незаконно границата с Украйна и с малък отряд превзе град Славянск в Донецка област, с което започна войната, продължаваща и до днес.

За 10 г. Гиркин-Стрелков се превръща от човека, създал така наречената ДНР, в героя на цялата руска официална пропаганда, който разстрелва провинилите се според законите от времето на Сталин и затваря журналисти, чиито статии не му харесват, във враг на сегашната руска държава, съден за екстремизъм.

В същото време "екстремизмът" на Гиркин изобщо не е антивоенен. Напротив, той критикува Кремъл, Владимир Путин и Министерството на отбраната за това, че не са били достатъчно активни във войната и са изпратили на заколение десетки хиляди, а не милиони, както би искал Стрелков.

Първият "министър на отбраната" на така наречената ДНР остана недокоснат от закона твърде дълго. Очевидно както от уважение към военните му "заслуги", така и от миналото му на офицер от ФСБ.

Но след неуспеха на метежа на Пригожин Русия развива система на власт, която не допуска никаква критика. И така Стрелков първо бе арестуван, а сега ще прекара следващите няколко години в колония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

26.01 2024 в 08:40

еййй тез зеха да се обиждат на кой по голем дзвер

1000

4

кинджал

25.01 2024 в 23:33

Aбе Стрелков, не разбра ли, че не можеш ти да бъдеш по-голям терорист от най-големия терорист. Може пък в килията да го рабереш. Ако оцелееш де.

-295

3

Vitorio

25.01 2024 в 17:34

В руската педерация ако не си лъжец и сервилен лицемер е престъпление и се наказва!
Ако Виктория Нюланд е майката на войната от украинска страна, то Игор Иванич е бащата от руска, въпреки това беше интересен за гледане защото да видиш такова нещо като честен руснак е цяло чудо, обикновено лъжат и си вярват и пак лъжат и пак си вярват до безумство, затова са толкова зле!

400

2

демотиватор

25.01 2024 в 14:05

Не се разбираше Гиркин с другия (покоен вече) урод Пригожин.
При което последният нарече Гиркин:

"Уебок, законченое ссыкло, тварь ебучая"-

записах си го като образец на книжовен руски (ジ)

14048

1

voododoll

25.01 2024 в 13:55

Няма да изкара цялата присъда. Скоро ще му се случи инцидент. Я ще се сбие, я ще се спъне...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки