Терорист-смъртник се взриви на входа на руското посолство в Кабул, двама служители са убити

OFFNews 05 септември 2022 в 13:52 3368 5

Взривът е станал в 10:50 часа местно време.

Снимка Pajhwok Afghan News

Взривът е станал в 10:50 часа местно време.

Осем души са загинали, поне 15 са били ранени при терористичен акт на входа на руското посолство в Кабул в понеделник, съобщи ТАСС. Сред загиналите са двама служители на посолството на Русия в Афганистан, не се споменава техният дипломатически статус.

Според информационните агенции, които цитират МВнР на Русия, в 10:50 часа местно време (8:50 по московско) камикадзе се е взривил близо до входа на консулския отдел на посолството. Местният телевизионен канал "Кабул нюз" уточнява, че взривът е станал край портала на дипломатическата мисия на улица „Дар-ул-Аман“.

Al Jazeera, позовавайки се на собствен източник в афганистанските силови структури, съобщава за най-малко 8 убити и поне 15 ранени. За двама убити служители на посолството призна МВнР на Русия. ТАСС допълва, че в момента охраната на външния периметър на посолството е засилена, задействани са допълнителни сили на местните власти, в това число на разузнаването и контраразузнаването.

Формирования на управляващото в Афганистан движение „Талибан“, което е забранено в Руската федерация, но негов представител беше приет за управляващ на афганистанското посолство в Москва, са открили огън по подозрителен гражданин. Началникът на полицейския окръг, в който е станал взривът, Маулави Сабир твърди, че „служителите на силите за сигурност са разпознали и неутрализирали смъртника преди да достигне до целта си. Говорителят на талибанската полиция в Кабул Халид Задран написа в Туитър, че атентаторът-самоубиец е искал да се взриви в тълпа от хора.

Кремъл вече осъди терористическия акт. Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков нарече случилото се „абсолютно недопустимо като цяло“. Сергей Лавров, който започваше среща с таджикския си колега Сироджиддин Мухриддин, почете загиналите с минута мълчание. Събеседникът му Мухриддин изразил надежда, че замесените в терористичния акт край руското посолство ще бъдат намерени и ще си понесат наказанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

05.09 2022 в 17:14

Абе Бармалейчо, откъде ви намира Митрофанова все такива с IQ по-малко от номера на обувките?

-240

4

редовно четящ

05.09 2022 в 16:37

Следващият път - посолството с цялата агентура.

3190

3

Гроздан

05.09 2022 в 14:55

До 48 часа ще идентифицират някой украински талибан...

-1655

1

ob1

05.09 2022 в 14:03

Б@си, даже оригиналните терористи не ги харесват.