Терор на Хелоуин в Манхатън: всичко за атентата

Петима аржентински приятели празнували годишнина от дипломирането преди смъртта си. Часове след нападението Ню Йорк отговори с многохиляден парад

OFFNews 01 ноември 2017 в 13:31 6795 0

Снимка ЕПА

Петима приятели, дошли от Аржентина в Ню Йорк, за да отпразнуват годишнина от дипломирането си, са сред убити вчера в най-кървавия терористичен акт в американския град от 11 септември 2001 година насам.

Във вторник Ернан Диего Мендоса, Диего Енрико Анхелини, Алехандро Дамян Панюко, Ариел Ерлий и Ернан Феручи бяха прегазени от узбекистанеца Сайфуло Саипов, който вряза пикап във велоалея в Манхатън.

От ляво надясно: Алехандро Дамян Панюко, Ариел Ерлий и Ернан Феручи

Петимата празнували 30-ата годишнина от завършването на политехническия колеж в централния град Росарио. В Ню Йорк дошли 10 приятели, мъже на възраст 48 и 49 г. Петима никога няма да видят семействата си отново, шести - Мартин Лудовико Маро - лежи ранен в болница.

Пътуването било подарък от един от убитите - собственик на стоманодобивна компания, който платил пътуването и на останалите, съобщава испанският в. "La Nación".

След аржентинците бяха идентифицирани, в Росарио беше обявен тридневен траур, а президентът на Аржентина Маурисио Макри изказа "дълбоките си съболезнования" към близките на жертвите.

Нападението

8 души бяха убити, 12 бяха ранени във вторник, малко след 15 ч. местно време, когато шофьор врязва белия си пикап във велоалея в Долен Манхатън и продължава да гази хора, докато не блъска училищен автобус. Тогава слиза и с викове "Аллах акбар" вади пистолет - играчка. След секунди е пострелян от полицай и хванат.

Жертвите

Освен петимата аржентински приятели, са убити един белгиец и още двама души, чиято самоличност все още не е установена.

Властите определиха нападението като терористично и на база намерена в пикапа бележка, написана на ръка на арабски, която показва, че извършителят има връзка с "Ислямска държава".

Убиецът

Убиецът е Сайфуло Саипов, на 29 години, от Узбекистан. Имигрант, дошъл в Америка през 2010 година и получил разрешение за постоянно пребиваване в САЩ.

Сайфуло Саипов

Жена от Синсинати, Охайо, разказа пред "Гардиън", че Саипов отседнал в дома ѝ за няколко месеца преди около 6 години, след като пристигнал от Узбекистан в САЩ. Дилфуза Исакова споделя, че изглеждал приятен човек, който не говорел много. Той просто ходеше на работа и се връщаше, работеше в склад, казва жената.

По това време и двамата кандидатствали за зелена карта.

Регистрите на Охайо показват, че мъжът е основал своя фирма на нейния адрес през май 2011 г.

След като се изнесъл от дома ѝ, тя и семейството ѝ загубили връзка с него.

Всичко друго, което жената знае, е, че узбекистанецът първо се преместил във Флорида, а после - в района на Ню Йорк, че имал съпруга и две малки дъщери. Не знае дали е бил религиозен.

"Той не е от моята страна. Баща му познава съпруга ми и го изпрати при нас, защото не познаваше никой друг", споделя Исакова.

След съобщаването на националността на убиеца президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев разпространи изявление, в което се казва, че страната "е готова да използва всичките си сили и ресурси, за да помогне в разследването на този терористичен акт" и изказа съболезнованията си на американският президент Доналд Тръмп, който пък разпореди на Департамента по вътрешна сигурност да засили проверките.

Реакция

Часове след терористичното нападение десетки хиляди нюйоркчани се събраха в Манхатън за парад за Хелоуин и дори маскираните като пилета казваха пред репортерите, че не се страхуват, отбелязва "Гардиън".

Полицията ще се погрижи, коментира 28-годишният Марк Круз, облякъл пилешки костюм, и заяви, че се чувства в безопасност.

Брандън Маккол, на 29 години, реагира с "О, не, в никакъв случай" на въпроса дали се е чудил дали да дойде на парада заради терористичния акт.

"Толкова много хора ми казваха да не идвам. Отговарях им: "Трябва да живеете живота си", казва пък Александра Колон (37 г.), която дойде на парада, преобразена като Кейт Уинслет от ролята ѝ в "Титаник".

Преди 16 години тя гледала рухването на кулите от дома си. Тази вечер дори не се замислила дали да не си остане вкъщи, вместо да отиде на парада.

"Няма да позволя на терористи да спират живота ми... те няма да победят", казва 20-годишният Алекс Тутино.

Всичко по темата вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови