Тереза Мей се размина с поражение с Лондон на местните избори

OFFNews 04 май 2018 в 09:53 2998 0

В полунощ българско време приключи изборният ден на местните избори във Великобритания. Британците очакват официалните резултати от тях днес. На вота трябва да бъдат избрани над 4400 общински съветници в 150 общински съвета, по-специално в големите градове като Лондон, Манчестър, Лийдс и Нюкасъл. Някои общински съвети се обновяват напълно, а други частично, припомня БТА.

Столицата бе основният залог на вота и лейбъристите имаха амбициите да спечелят няколко района там, които са традиционно консервативни - като Уестминстър и Уондзуърт. В Кенсингтън и в Челси торите се очаква да платят цената за пожара в небостъргача Гренфел, в който миналата година загинаха над 70 души и за който оцелелите ги смятат за виновни, отбелязва Франс прес.

Към 1,30 по Гринуич днес първите резултати даваха в Лондон печалба от 56 места за консерваторите, отстъпление с 4 места за лейбъристите и спад от 76 места за подкрепящата Брекзит Партия за независимост на Обединеното кралство, съобщава Би Би Си. Тези данни обаче далеч не отразяват общата тенденция от вота, отбелязва Франс прес.

Ройтерс пише, че консерваторите на Тереза Мей са избегнали тежко поражение в Лондон и са постигнали печалби в други райони на други места, които подкрепят Брекзит. Това показват първите резултати от вота. Лейбъристите обаче също са постигнали печалби в столицата, допълва агенцията.

Въпреки че запазват като цяло контрола си, консерваторите губят отделни места в районите Уестминстър и Уондзуърт. Резултатите от други места в 32-те лондонски района показват, че прогнозите за ориентиране на столицата към лейбъристите са се материализирали, въпреки че не толкова силно, че да причинят тежки поражения, които ще представляват сериозен проблем за Мей.

Извън Лондон консерваторите си връщат контрола в районите, подкрепящи Брекзит - Питърбъроу и Базилдън, като до голяма степен това става за сметка на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство.
В 19 ч. по Гринуич се очаква да бъдат обявени пълните резултати и от вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови