Теоретици на конспирацията в интернет се опитват да убедят хората, че война в Украйна няма

OFFNews 01 март 2023 в 18:28 7153 6

двойник

Снимка Getty images

Във фейк публикациите се твърди, че охранителят на президента Зеленски - Максим Донец, е негов двойник.

Първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна предизвика нова вълна от фалшиви новини в социалните мрежи, като много от тези публикации събраха милиони гледания.

Няколко десни акаунта в САЩ с голям брой последователи публикуваха серия от неверни публикации, в които твърдяха, че цялата война в Украйна е инсценирана от западни медии и правителства.

Сред потребителите, които разпространиха най-много "вирусни" твърдения, бяха такива, които в миналото бяха забранени от Twitter, но бяха допуснати обратно, след като Илон Мъск купи мрежата, , съобщава Би Би Си.

Войната не е фейк

Едно от неверните твърдения, разпространявани в Twitter и на други места, е, че цялата война е по някакъв начин инсценирана. Като доказателство за това някои известни десни акаунти в САЩ посочват предполагаемата липса на кадри от фронтовата линия. Един коментатор например се оплака от "липсата на кадри от войната" и добави, че това "мирише на измама". Постът стана "вирусен".

Друг влиятелен потребител на Twitter, който има 1,4 млн. последователи, заяви, че "няма видеоматериали" и "няма подробни доклади" от войната.

По-късно постът беше споделен от бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп Майкъл Флин, който добави от себе си: "Нека някой да докаже, че греша!"

Всъщност войната в Украйна е подробно документирана.

Наред с разказите на очевидци, световни медии са заснели голямо количество видеоматериали от украинската фронтова линия. Те провериха неверни твърдения за някои от ключовите събития в конфликта. Съществуват и доказателства от правителства и агенции от много страни по света, които потвърждават, че войната е реална.

Социалните медии са пълни с видеоклипове от войната от самото начало, като автентичността на много от тях е потвърдена и от журналисти.

Дупката в жилищен блок в Киев не е фалшива

Два дни след руското нахлуване кадри на жилищен блок в Киев с огромна дупка след попадение на ракета станаха популярни. Журналистите подробно отразиха последиците от удара от мястото на събитието.

Но през последните няколко дни видеоклиповете и снимките на блока, който междувременно е ремонтиран и частично възстановен, отново се появиха в социалните мрежи.

Разпространението на тези снимки и видеоклипове породи твърдения, че или блокът никога не е бил обстрелван с ракети, или че цялата война една голяма измама, защото според аргументите на твърдящите това е невъзможно сградата да бъде възстановена по време на продължаващия конфликт.

Сред споделилите е антиваксър, чийто блокиран преди това акаунт в Twitter наскоро беше възстановен.

Въпреки това, като изключим редовния ракетен обстрел от Русия, Киев престана да бъде фронтови град от края на март 2022 г., когато руските сили се преместиха от северната част на Украйна на юг и изток. Ремонтът и реконструкцията започна през май м.г. и беше подробно отразен от украинските медии със снимки на къщата в строеж - през лятото и есента.

Видеото с движещия се труп

Видеоклип, който уж показва репортер в Украйна, застанал пред редици от трупове в чували, а едно от телата се "движи", е гледан милиони пъти през последните няколко дни.

В резултат се появиха твърдения, че това е "доказателство" за наети актьори. И всичко това, за да се илюстрира разказът на Запада за войната в Украйна.

"Спрете да се движите - трябва да сте мъртви! Психологическа операция?" - се казваше в популярен туит на един от десните акаунти. Видеото беше споделено от няколко други влиятелни десни фигури във Facebook и tiktok и придружено от подобни коментари.

Всъщност видеото е взето от репортаж на австрийския вестник "Остерайх" за климатичен протест във Виена в началото на февруари 2020 г., преди руската инвазия, в който активисти се опитват да привлекат вниманието към опасността от емисиите на въглероден диоксид за човешкия живот. Това не е първият случай, в който видеото се използва за илюстриране на събития, нямащи нищо общо с него. Преди това то е било цитирано като "доказателство", че смъртните случаи от COVID-19 са фалшифицирани. И сега, както и тогава, то е очевидна измама.

Двойникът на Зеленски

Фейк снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, показват "случайното" откриване на двойник на украинския президент Володимир Зеленски.

Едно от видеата, събрало милиони гледания, е представено като доказателство, че украинският президент има "таен двойник", който се е появил по погрешка в кадри, показани от полската телевизия, очевидно облечен в същите дрехи като президента.

Други видеа показват същия човек на заден план по време на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Киев миналата седмица.

Мъжът обаче е лесно разпознаваем като Максим Донец, личният бодигард на Зеленски. Според Ройтерс Донец отговаря за службата за сигурност на президента от май 2019 г. насам.

Снимки, на които се вижда как той придружава украинския президент на публични места в различни облекла, могат лесно да бъдат намерени в интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

6

Буда Банкянски

02.03 2023 в 11:52

Този жалък свят най-много има нужда от хиляди нови психиатрични болници със строг режим ...

1061

5

Basil Fawlty

01.03 2023 в 22:39

Те редниците са по зле от колхозниките, ако не знаете.
Още повече гъбясаха след като байдън им открадна президента- да се свети името ме и оградата, да иляди че да бие байдън догодина :)
И свете породи са страшни попивателни - и в двата смисъла на думата.

2073

4

Johnny B Goode

01.03 2023 в 20:21

Реднекове от всички страни - съединявайте се!

1236

3

БотоксПутю

01.03 2023 в 19:41

Путщвата пропаганда е пуснала дълбоки корени за последните 20 години. Проспаха ги, а Путю действаше. За Западна Европа да не говорим.

345

2

Джендо Джедев

01.03 2023 в 18:57

"По-късно постът беше споделен от бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп Майкъл Флин, който добави от себе си: "Нека някой да докаже, че греша!"

Тръмписти, сър! :D

8053

1

DARTH VADER

01.03 2023 в 18:35

Не е лесно да си "плоскоземец" :)))