Телата на две деца са сред 146-те ексхумирани трупа в масов гроб до Изюм

OFFNews 20 септември 2022 в 13:28 2281 0

Изюм

Снимка АП/БТА

Дни наред съдебни медици ексхумират тела на убити и измъчвани от руските окупатори хора.

Тленните останки на две деца са сред 146-те тела, ексхумирани от масов гроб близо до град Изюм в Източна Украйна, обяви губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Sky news. 

Много от жертвите са цивилни, като за някои от тях има съмнения, че са били измъчвани преди да бъдат убити, заявиха ден по-рано властите.

"Има тела с вързани ръце и следи от изтезания. Установено е също, че загиналите имат рани от експлозиви, шрапнели и прободни рани", допълни Синегубов.

Мястото с 440 гроба бе открито, след като ВСУ освободи града от руските окупатори.

Експерти по съдебна медицина, облечени в бели защитни костюми и гумени ръкавици, в продължение на дни старателно ексхумират и идентифицират телата, погребани в импровизирани гробове, обозначени с дървени кръстове.

Миналата сряда президентът Володимир Зеленски бе заснет в освободения град да издига синьо-жълтото знаме на страната си в чест на победата над окупаторите.

След откриването на масовите гробове началникът на кабинета на Зеленски - Андрий Ермак, заклейми Русия като "страна-убиец" и "държавен спонсор на тероризма".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви твърденията на Украйна за лъжа.

Във вечерното си обръщение към нацията миналия четвъртък Володимир Зеленски заяви: "Искаме светът да знае какво се случва в действителност и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, а сега, за съжаление, и Изюм. Русия сее смърт навсякъде. И тя трябва да носи отговорност за това. Светът трябва да потърси отговорност от Русия за тази война".

Заради масовите убийства на цивилни в Буча американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин "военнопрестъпник".

Според украински официални лица голяма част от хората са били застреляни в главата с вързани зад гърба ръце. Москва обаче категорично отрича да е отговорна за клането.

Междувременно снимки от Мариупол показаха как обсаденият град е останал "напълно опустошен" след седмици на непрестанни бомбардировки от страна на войските на Кремъл.

Десетки хора, укрили се в театър, загинаха в резултат на руски въздушен удар, въпреки че сградата е била обозначена с думата "деца" в опит да се предотврати въздушна атака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!