Цивилните жертви след атаката в Часив Яр станаха 18, под развалините има още 22 души

OFFNews 11 юли 2022 в 09:08 1882 3

В неделя от развалините е изваден жив още един цивилен, под отломките на сградата остават още 23

Снимка ДСНС - Държавна служба на Украйна за извънредните ситуации

В неделя от развалините е изваден жив още един цивилен, под отломките на сградата остават още 23

Броят на жертвите при ракетната атака на руската армия в събота вечерта срещу цивилни цели в Часив Яр достигна 18 души, съобщи представителят на Държавната служба за извънредни ситуации Вячеслав Бойцов. Данните са към 8:45 сутринта в понеделник. Предполага се, че под руините има още най-малко 22 души.

В събота в Часив Яр долетяха общо 4 ракети, а според експерти руската армия е използвала срещу цивилните оперативно-тактически ракетни комплекси “Искандер”, предназначени за поразяване на противовъздушната и противоракетната отбрана на противника. В случая мишената е била пететажна сграда в Часив Яр. Според Бойцов една от засегнатите сгради е студентско общежитие и в целия периметър около него няма военни обекти. Първоначално местните власти бяха обявили за атака с ракети “Ураган”.

Бойцов твърди, че все още окончателният брой на жертвите не може да бъде определен. В спасителната акция в рухналия блок са ангажирани 60 души. Според донесенията на Укринформ блокът е уцелен от две от четирите ракети. Предполага се, че под развалините има още 22 души, сред които са и майка и деветгодишното й дете. Спасителите са успели да извадят живи от останките на блока шестима души.

“Всеки, който издава заповеди за такива обстрели, и вески, който извършва обстрели на обикновени градове, жилищни квартали, убива хора умишлено. След такива обстрели не могат да кажат, че нещо не са знаели или разбрали.” - заяви Зеленски в ежедневното си обръщение в неделя. В записа, който е качен във фейсбук, украинският президент обещава,че “всеки руски убиец ще понесе своето наказание.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

11.07 2022 в 16:19

Пак казвам - руzия няма право да съществува в този си вид! Тероризмът като държавна политика няма място в цивилизования свят!

2099

2

Mateevk

11.07 2022 в 10:03

Хубав цитат, но се питам как може да изглежда едно почтено и достойно реми в сегашната ситуация.

-529

1

6екеr4о

11.07 2022 в 09:50

Перифразирам покойния Кристиан Таков, Царство му Небесно:
Знаем, че страданието и злото не могат да бъдат изкоренени, но трябва да мечтаем Европа да се превърне в земята на разтревоженото, уплашено и респектирано зло. Трябва да изпитваме непоносима болка от представата за този континент като спа курорт на примитивното зло и като царство на кривите огледала. Трябва да се борим поне за едно почтено и достойно реми между справедливостта и произвола...