Цивилен чужденец е бил убит при ракетен обстрел по американска военна база в Северен Ирак

OFFNews 16 февруари 2021 в 15:42 1612 0

Снимка flickr/(CC BY 2.0)

Един чужденец, нает по договор, е бил убит при ракетен обстрел по американската военновъздушна база на летището на северния иракски град Ербил снощи, предадоха световните агенции, като се позоваха на оглавяваната от САЩ коалиция, съобщи БТА.

Над 10 души са били ранени при атаката. Съединените щати поискаха разследване и извършителите да бъдат наказани.

Най-малко три ракети са паднали в района на американската база. Националността на убития при обстрела не бе уточнена. Петима цивилни, наети по договор, и един американски войник са били ранени при нападението.

Представители на местните власти съобщиха, че поне две ракети са ударили жилищни райони близо до летището на Ербил - главния град на кюрдския автономен регион в Ирак. Ранени били най-малко петима местни жители, един от които е в критично състояние.

Отговорност за атаката пое непознатата до момента групировка Аулияа ад Дам (Пазителите на кръвта).

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова за разследване на нападението. Съединените щати ще потърсят отговорност на извършителите, обеща той. Блинкън се е свързал с регионалния премиер на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани, за да обсъдят обстрела.

Това е първата смъртоносна атака от близо една година срещу оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак, където напрежението ескалира между американските въоръжени сили и техните иракски и кюрдски съюзници, от една страна, и свързани с Иран милиции, от друга. През март миналата година двама американски и един британски военнослужещ бяха убити при ракетен обстрел по военновъздушната база Таджи, северно от столицата Багдад.

В края на декември 2019 г. един цивилен американец, нает по договор, загина при атака срещу военна база близо до Киркук, където са разположени американски войници. Броени дни по-късно, в началото на януари 2020 г., САЩ ликвидираха при въздушен удар в Багдад иранския водещ военен стратег генерал Касем Солеймани. Тогава напрежението между Вашингтон и Техеран тласна Близкия изток до ръба на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови