Цитатите на 2015 година

Ян Д. Валтер - DW Последна промяна на 31 декември 2015 в 18:00 3885 3

"Шарли Ебдо" извика на живот: "Всичко е простено", Франсоа Оланд: "Ние сме във война", а Сеп Блатер: "Съжалявам". Някои от цитатите на 2015-та резюмират цели дискусии и най-добрите още дълго ще се помнят.

Задължителните годишни обзори едва бяха слезли от вестниците, когато първите атентати завладяха заглавните страници. Между 7 и 9 януари трима мъже убиха 11 редактори на сатиричното списание "Шарли Ебдо", двама полицаи и четирима заложници в един супермаркет. Седмица по-късно сатиричното списание отново публикува карикатурата на Мохамед с надпис: "Всичко е простено!" ("Шарли Ебдо", 14 януари 2015). Карикатуристите от "Шарли Ебдо" свързаха дълбоко християнския мотив на прошката с исляма и отново разбуниха духовете.

Война и терор

11 месеца по-късно френският президент Франсоа Оланд реагира на атентатите в Париж с думите: "Франция е във война!" (Франсоа Оланд, 16 ноември 2015). Френският президент направи това изявление, след като на 13 ноември няколко атентатори салафити избиха безогледно 130 души в Париж. Франсоа Оланд демонстрира решимостта и готовността за употреба на сила срещу ислямския тероризъм. Той същевременно оправда и извънредното положение, което ограничава човешките права, с подтекста, че войната иска и жертви.

Бежанци и критика към исляма

Във връзка със състоянието на война и опасността от терор в Германия медиите цитираха един бежанец от Сирия. Запитан дали се страхува от терор в Германия след атентатите в Париж, той отговори: "Моето семейство все още е в Дамаск!" Никой не може отвън да прецени какво става в Сирия и другите кризисни огнища в Близкия изток. Доналд Тръмп смята, че и американското правителство не е в състояние да направи трезва преценка. Тръмп стигна дотам да настоява за забрана за влизане в Америка за всички мюсюлмани. "Доналд Тръмп изисква пълна и коплексна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ, докато представителите на нашата страна не разберат какво става!" (Доналд Тръмп, 7 декември 2015).

Почти толкова грубо се изявиха и някои източноевропейски политици. Те обаче насочиха стрелите си към ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан облече думите си в прилична семантична, но доста отровна формула. "Това не е европейски, а германски проблем!" (Виктор Орбан, 3 септември 2015). Всъщност това беше отговорът на Виктор Орбан на уверението на федералната канцлерка във връзка с кризата с бежанците: "Ние ще се справим!" (Ангела Меркел, 31 август 2015).

Гърция и еврото

Ангела Меркел имаше волята да се справи и при преговорите за бъдещето на Гърция в еврозоната. Твърдата позиция на федералното правителство беше формулирана най-точно от финансовия министър Волфганг Шойбле: "На 28, в 24.00 часа играта свършва!" (Волфганг Шойбле,17 февруари 2015). В по-нататъшните преговори Шойбле и неговият ресорен колега Янис Варуфакис останаха сериозни противници. Медиите цитираха Варуфакис с думите: "На всеки отговорен получател на кредити са полага и един отговорен кредитор!" (Янис Варуфакис, 8 юни 2015).

Корупция и човешки загуби

Към всеки получател на подкуп спада и по един корумпиран човек, който дава подкупа, би установил Варуфакис с оглед на скандала във ФИФА. След като Мишел Платини и Сеп Блатер бяха отстранени от всички постове за осем години, шефът на ФИФА изрази съжалението си по следния начин: "Съжалявам, че все още съм боксова круша. Мъчно ми е за футбола. За ФИФА ми е мъчно и за мен самия!" (Сеп Блатер, 21 декември 2015). Скандалът във ФИФА не е приключил. Но сигурно ще продължи да живее в колективното ни съзнание.

Също както и личностите, които си отидоха от нас през 2015 година - писателят Гюнтер Грас, литературният критик Марсел Райх-Раницки, бившият канцлер Хелмут Шмид.

Половин година преди смъртта си на 10 ноември, бившият канцлер каза нещо за живота си, което е валидно за всеки човек: "Свърши ли, всичко свършва!" (28 април 2015).

"Дойче веле"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.01 2016 в 10:36

....и много слаба година от към събития.Само лоши неща ни се случват и никой няма представа как ще се оправят.На фона на останалите поплювковци,Мутрата си е направо световен лидер.Само тпй и Путин ще оправят нещата...

01.01 2016 в 03:34

Балкански, когато си прав, прав си.

31.12 2015 в 19:49

Много слаб текст.