Централната банка на Емиратите отнема лиценза на санкционираната руска банка MTS

OFFNews 31 март 2023 в 13:49 2257 2

Снимка WAM Emirates

Клонът на MTS Bank в Абу Даби

Централната банка на Обединените арабски емирства обяви в петък, че ще анулира лиценза, който даде миналата година на руската банка MTS, съобщи Ройтерс. Руският трезор беше поставен през февруари под британски и американски санкции.

Операциите в клона на банката в ОАЕ, който е лицензиран в емирството Абу Даби, ще бъдат прекратени в рамките на шест месеца под надзора на централната банка.

„Това решение идва след разглеждане на наличните опции по отношение на новия статут на MTS Bank и като се вземат предвид рисковете от санкции, свързани с банката“, се казва в изявлението на централната банка на ОАЕ.

По време на процеса на закриване на клона няма да бъде позволено да се откриват нови сметки или да извършва транзакции освен изчистването на предишни задължения, за които ще бъде разрешено използването на платежните системи на централната банка.

ОАЕ, член на петролния съюз ОПЕК+, който включва Русия, поддържа добри връзки с Москва въпреки натиска на Запада да помогне за изолирането на Русия заради нахлуването в Украйна. Емиратите не последваха призива за глобални санкции.

Голям брой руснаци потърсиха сигурно убежище в ОАЕ от началото на конфликта в Украйна. Представители на САЩ посетиха ОАЕ, за да обсъдят с регулаторите, включително централната банка, значението на ограничаването за избягването на санкции.

MTS Bank финансово звено на най-големия мобилен оператор в Русия Mobile TeleSystems (MTSS.MM) , беше включена в по-широк пакет от санкции срещу 200 юридически и физически лица, обявен през февруари на първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

Руският конгломерат Sistema (AFKS.MM) притежава 42,09% дял в MTS. Руският милиардер Владимир Евтушенков миналата година се отказа от официалния акционерен контрол върху Sistema, след като Великобритания му наложи санкции, и прехвърли 10 процента дял на сина си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Маги Стралска

31.03 2023 в 14:42

хопля.... отсекъде изгонени.....

-1655

1

ob1

31.03 2023 в 14:12

Орките, що така? Нали арабите ви бяха големи дружки?