ТАСС: Втори американски ракетен ескадрен миноносец е влязъл в Черно море

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2018 в 09:00 6408 1

Снимка U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class James R. Turner

Американският есминец "Рос" е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, предаде тази нощ ТАСС, като се позова на съобщение на Шести американски флот и цитирана от БТА.

Според пресслужбата на флота корабът е влязъл в Черно море с цел операции за поддържане на сигурността по море, повишаване на регионалната стабилност и укрепване на съвместимостта на ВМС на съюзниците и партньорите от НАТО.

"Ние сме ангажирани със създаването на здрави връзки в Черноморския регион, които са от критично значение за мира и стабилността. Нашето присъствие тук укрепва доверието и убеждава нашите съюзници в ангажимента ни към сигурността в региона", заявява командирът на кораба Брайън Гало, цитиран от ТАСС.

Разрушителят от клас "Арли Бърк" е въоръжен със система за ПРО "Иджис" и крилати ракети "Томахок".

Ескадреният миноносец от ВМС на САЩ "Карни" вчера е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, присъединявайки се към есминеца "Рос", съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на Шести американски флот.

Според цитираното съобщение на 17 февруари "Карни" се е присъединил към "Рос" в Черно море "за провеждане на морски операции по сигурността. Влизането на втори американски кораб в Черно море е в рамките на графика, който позволява на ВМС на САЩ да поддържат оперативно присъствие в региона".

"Решението да изпратим едновременно два кораба в Черно море беше взето по-рано, а не като реакция на каквото и да било", заявява командирът на разрушителя "Карни" вицеадмирал Кристофър Грейди.

"Ние работим в избрано от нас време и в избрано от нас темпо в този стратегически важен регион. По своя характер корабите са мобилни и гъвкави сили и ВМС са способни по уникален начин да предоставят надеждни сили за защита на нашите интереси по целия свят", добавя той.

В съобщението се отбелязва, че за последен път два американски бойни кораби са се намирали в Черно море едновременно по време на американско-украинските учения Sea Breeze през юли 2017 г.

Продължаващото присъствие на ВМС на САЩ в Черно море "демонстрира нашия ангажимент към регионалната стабилност, сигурността на морската навигация на нашите партньори в Черноморския регион и колективната защита на нашите съюзници от НАТО", казва Грейди, цитиран от ТАСС.

Разрушителят "Карни" от Шести американски флот е 14-ият кораб от клас "Арли Бърк", въоръжен е със система за противоракетна отбрана "Иджис", ракети "Томахок" и "Харпун", системи за ПВО и борба с подводници и може да носи два щурмови вертолета MH-60R "Сикорски", допълва ТАСС.

От днес до 22 февруари 2018 година на неофициално рутинно посещение в град Варна пък ще бъде ескадреният миноносец USS CARNY от състава на ВМС на САЩ, съобщи пресцентърът на ВМС. Командир на кораба е капитан II ранг Питър Халворсен.