Талибаните решиха: Жените не са 'собственост' на мъжете

OFFNews 03 декември 2021 в 15:35 2308 0

Снимка Pixabay

Правителството на талибаните днес издаде указ за правата на жените, в който се заявява, че жените не трябва да се считат за "собственост" на мъжете и не трябва задължително да приемат предложенията за брак.

Освен това вдовиците вече ще имат право на дял от имуществото на съпрузите си.

С тази стъпка новите управляващи целят да спечелят доверието на населението, което се сблъсква с последиците от тежката икономическа криза. (Според ООН повече от 22,8 млн. души, или повече от населението на Афганистан, са застрашени от глад. От недохранване ще страдат над 3,2 млн. деца под 5 години.)

След новия указ обаче правата на мюсюлманските жени на образование, работа и самостоятелност все още са под въпрос, защото те изобщо отсъстват от текста. На този фон, въпреки редицата обещания за отваряне на училищата и университетите за момичета, това вече четири месеца не се случва.

Причината - липса на т.нар. "ислямска среда" - или обособяването на изцяло женски аудитории и лектори жени. 

Същата тази "ислямска среда" е причината бурките да се превърнат в абсолютно задължителни, а излизането на жените без придружител мъж да се наказва строго. Тази забрана на практика принуждава жените да си останат у дома, а ролите им в обществото да бъдат ограничени до съпруги и майки.

Новият указ, макар и определящ, че жените вече няма да се приемат за собственост на мъжете, не може да промени социалните роли на афганистанските жени, чийто живот ще продължи да зависи изцяло от мъжете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови