Талибаните оглавиха протест с автомати и фотоапарати

Пореден отчаян опит на новите управляващи за справянето с икономическата криза

Йорданка Веселинова 21 декември 2021 в 12:33 2122 0

Снимка Twitter/Nasib Shah Shinwari

В афганистанската столица Кабул се събраха стотици протестиращи, които настояват за размразяване на активите на страната, предава Асошиейтед прес.

Беше организирано и протестно шествие, което премина през централните улици в столицата, стигайки до затвореното посолство на САЩ.

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Позволете ни да ядем" и "Върнете ни парите", изписани на арабски и английски език.

Протестът беше подкрепен от правителството на талибаните. Ясен знак за това даде и осигурената охрана. Нещо повече, в социалните мрежи се появиха твърдения, че правителството е принудило десетки хора да се включат в протеста.

Протестите не само, че са организирани от талибаните, но и се популяризират от тях. Видеа в Туитър показват как конфискуваните от бунтовниците автомобили на американците предвождат протеста. Представители на талибаните пък са в първите редици и освен оръжия, носят и фотоапарати и мобилни телефони, с които излъчват на живо.

Тези отчаяни ходове на новите управляващи целят да намалят международния натиск срещу тях чрез възстановяването на финансирането и размразяването на активите на страната под предлога за глада и хуманитарната криза, причинена от Запада.

Как започна всичко?

Милиардите долари от активите на страната в чужбина, предимно в САЩ, бяха замразени, след като талибаните поеха контрола над страната в средата на август. Силно зависимата от чужда помощ икономика на държавата беше ударена повторно след като Западните сили спряха помощите за Афганистан, а Световната банка и Международният валутен фонд прекратиха плащанията. (Една нация се счита за зависима от чужда помощ, когато 10% или повече от нейния брутен вътрешен продукт идва от чужда помощ; в случая на Афганистан около 40% от БВП е международна помощ, сочат данни на Световната банка.)

Това доведе до задълбочаващата се икономическа криза  и увеличаващия се брой на гладуващите. В края на октомври ООН предупреди, че тази зима от глад ще са застрашени повече от 22,8 млн. души, или повече от населението на Афганистан. Експертите прогнозираха още, че от недохранване ще бъдат засегнати над 3,2 млн. деца под 5 години.

Ефектите

На фона на икономическата криза държавните служители, от лекари и учители до чиновници, не получават заплати от месеци. Междувременно банките ограничават и размера на парите, които могат да бъдат теглени от все още съществуващите сметки. 

Всичко това принуди десетки афганистанци продават имуществото си, за да си купят храна. Зачестиха и уредените бракове, за които се изисква голяма зестра за момичетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови