Тайван засече 9 военни кораба и 16 летателни апарата, пратени от Китай

Вчера приключиха големите учения на китайските въоръжени сили около Тайван

OFFNews 11 април 2023 в 08:55 1687 0

Гледка от Кинмен, най-близкия до Китай тайвански остров

Снимка Getty Images

Гледка от Кинмен, най-близкия до Китай тайвански остров

Тайванското министерство на националната отбрана съобщи днес, че е засякло около острова 9 военни кораба и 26 летателни апарата, изпратени от Китай, предаде Франс прес.

Това се случва ден след края на големи учения на китайските въоръжени сили около Тайван - самоуправляващ се демократичен остров, за който комунистически Китай претендира, че е негова територия. Китай започна в събота тридневните си военния учения, по време на които симулира удари по Тайван и обкръжаване на острова.

"Тази сутрин Китай мобилизира военни летателни апарати, които преминаха средната линия в Тайванския проток от север, центъра и юг", съобщи тайванското министерство на националната отбрана. Китайските военни кораби са били засечени към 11 часа местно време. 

Вчера на последния ден от китайските учения тайванското министерство на националната отбрана обяви, че е засякло 12 китайски военни кораба, както и 91 самолета, 54 от които са навлезли в идентификационната зона за въздушна отбрана около острова.

Тази демонстрация на сила от страна на Китай дойде, след като президентът на Тайван Цай Ингвен се срещна в сряда в Калифорния с председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти на връщане от обиколка в Централна Америка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика