Тайван: Китай провежда учение за симулиране на нападение

OFFNews 06 август 2022 в 12:10 2467 1

Тайван

Снимка Getty Images

Морски кораб плава близо до брега на 6 август 2022 г. в Хюалиен, Тайван. Тайван остава с повишено напрежение след посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по-рано тази седмица, като част от обиколка в Азия, целяща да успокои съюзниците в региона. В отговор Китай провежда учения с бойна стрелба във води, близки до тези, за които претендира Тайван.

Тайван съобщава, че е засякъл "множество" китайски самолети и военни кораби, участващи във военни учения около Тайванския проток в събота, което може да е симулирана атака срещу острова, съобщават Ройтерс и Си Ен Ен.

Според информацията някои от самолетите и корабите са пресекли чувствителната средна линия в Тайванския проток, която разделя острова от континенталната част на Китай.

"В отговор на ситуацията нашите военни излъчиха предупреждения, разположиха боен въздушен патрул и военни кораби и активираха наземни ракетни системи", заявяват тайванските власти.

В изявлението не се уточнява колко точно китайски самолета и плавателни съдове са били засечени.

Китайските военни все още не са направили изявление относно целта на ученията в събота.

Новината следва поредицата от военни учения, които Китай провежда около Тайван от четвъртък насам след ключовото посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров по-рано тази седмица.

Китайската комунистическа партия разглежда Тайван като своя територия и отдавна се е зарекла да "обедини" острова с континенталната част на Китай - ако е необходимо, със сила, допълва Си Ен Ен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

1

Скоро ще има и нападение, нека не бързат. Сами си го пожелаха. Китай похарчи милиони за да премести толкова военен ресурс на източното си крайбрежие, не мисля , че ще ги разпусне и върне обратно. Няма нужда от война, защото Тайван си е част от Китай.