Тайландската военна хунта ощастливява народа с футбол

OFFNews 12 юни 2014 в 12:52 1708 0

Тайландската управляваща хунта
Тайландската управляваща хунта обявява военен преврат.

Тайландската военна хунта, която взе властта с преврат в края на май, е наредила на телевизионните регулаторни органи в страната да гарантират свободното предаване на всички футболни срещи от Световното първенство по футбол, съобщава Би Би Си.

По този начин новото управление на Тайланд се е заело да реализира планираната си кампания за „ощастливяване на народа“.

Наскоро телевизионният оператор „RS” купи правата за мачовете, като планира да излъчи безплатно само една трета от футболните срещи. Така футболните фенове трябваше си купят специален декодер, за да получат достъп до цялото първенство. След новата заповед на управляващите обаче всички мачове ще бъдат излъчвани свободно.

Държавата ще изплати на „RS” обезщетение в размер на 21 милиона щатски долара, за да покрие загубите на оператора.

Освен безплатното гледане на Мондиала „кампанията за щастие“ предвижда и други политически трикове като безплатни подстрижки и свободен достъп до определени концерти.

Въпреки планираното „ощастливяване“ политическата ситуация в страната остава нестабилна. В столицата Банкок и някои други големи градове е обявен вечерен час, който забранява излизането в часовия диапозон между полунощ и 4 сутринта.

Новата военна обстановка в Тайланд е придружена от редица протести, които са обект на постоянни набези от страна на войската и полицията. Стотици опоненти на властта бяха задържани от органите на реда, а лидерът на най-мащабното протестно движение е обвинен в подстрекателство и осъден на 14 години затвор.

На 22 май главнокомандващият на тайландската армия генерал Прают Чан-оча обяви държавен преврат с изявление по телевизията. Според думите му армията поема властта, за да възстанови реда в страната и да започне реформи.

Последните безредици в Тайланд започнаха в края на миналата година, когато тогавашния премиер Инглук Шинаватра разпусна долната камара на парламента. В продължение на месеци демонстранти бяха блокирали няколко основни района на Банкок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови