Военен преврат в Тайланд

OFFNews 22 май 2014 в 13:55 6375 6

Снимка BBC

Военните в Тайланд обявиха, че поемат властта

Главнокомандващият на тайландската армия генерал Прают Чан-оча обяви държавен преврат с изявление по телевизията, съобщиха световните агенции.

Армията поема властта, за да възстанови реда в страната и да започне реформи, посочи Прают Чан-оча.

Военните призоваха жителите на Тайланд да не изпадат в паника и обявиха, че сигурността на чужденците ще бъде гарантирана.

Военният преврат идва след два дни на преговори за изход от кризата в Тайланд. Преговорите бяха организирани от армията, която до този момент беше категорична, че ще изиграе единствено ролята на посредник в тях.

Днес обаче стана ясно, че военните са задържали участниците в преговорите за намирането на изход от политическата криза.

Последните безредици в Тайланд започнаха в края на миналата година, когато тогавашния премиер Инглук Шинаватра разпусна долната камара на парламента.

Демонстранти блокираха няколко района на Банкок в продължение на месеци.

В началото на май Конституционният съд на Тайланд отстрани Шинаватра от поста й заради злоупотреба с власт, която е задълбочила кризата в страната. Шинаватра е уволнила председателя на Съвета за национална сигурност Тавил Плиенсри през 2011 г., което според съда е станало заради нейни лични интереси.

За нов премиер беше назначен вицепремиерът и министър на търговията Ниватумронг Бунсонгпайсан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови