Таен клиент: Полски министър написа донос срещу пощальонка, оплакала му се от трудния живот

Красимир Крумов 08 юни 2022 в 21:15 11129 0

Михал Чеслак

Снимка ПАП

Министърът на самоуправлението на Полша Михал Чеслак.

Скандал с политически донос в Полша засенчва втори пореден ден всички останали афери в страната, след като се оказа, че срещу началничката на пощата в малкото градче Пацанув, където живеят малко повече от 1000 души, е постъпила жалба от ВИП клиент. Автор на жалбата бил министърът на самоуправлението в полския кабинет Михал Чеслак, а причината - жената се оплакала от тежкия живот при управлението на неговото правителство.

Миналия петък, както разказва ежедневникът „Газета Виборча“, политикът се отбил в пощата да си получи кореспонденцията. Докато го обслужва, началничката на пощенския офис Агнешка Глазек му се оплакала от тежкото икономическо положение в страната, от пощурялата скъпотия и поскъпването на ипотечните кредити. Служителката загубила контрол над емоциите си, когато министърът й казал, че и той е в същата ситуация като нея.

„Като ми каза това, го попитах как може да сме в еднаква ситуация, след като аз изкарвам 3 хиляди злоти на месец, а той 20 хиляди. Направи ми забележка, че не вземал толкова, но аз му казах, че като му се сложат дневните, разходите за храна и други стават толкова. И му добавих, че аз като отида на бензиностанцията зареждам с моите си пари, а той няма подобни разходи. И тогава г-н Чеслак ми каза, че нищо не ми пречи да си направя партия и да се явя на избори и да видя как изглежда всичко. Аз пък му отвърнах, че не бих могла да говоря едно, а да правя друго или просто да лъжа, защото не би ми позволила съвестта ми.“ – предава разговора между двамата пред портала „Онет“ пощальонката.

Засегнат от думите й, членът на правителството пуснал жалба срещу Глазек до шефовете й в областта. Директорът на „Поща Полска“ в Келце я извикал за разговор на червения килим и дори я заплашил с дисциплинарно уволнение. След тази среща служителката си взела отпуска.

След като случаят получи разгласа, политическите партии в Полша реагираха остро и поискаха оставка на министъра. В сряда следобед се наложи със специално комюнике да излезе централното ръководство на „Поща Полска“. Оттам потвърдиха, че е имало административно производство срещу Глазек, без да съобщават името на тайния клиент. От ведомството обявиха, че в хода на проверката не е установено никакво нарушение, което би могло да бъде основание за дисциплинарно производство срещу служителката и Агнешка Глазек ще продължи да изпълнява задълженията си в Пацанув на досегашната си позиция. От прес съобщението на пощата става ясно, че министърът е оттеглил сигнала си.

От профсъюзите на пощенските работници в Полша обаче съобщиха, че до раздухването на случая от медиите се е подготвяло уволнението на Глазек. В понеделник следобед от администрацията на пощите са изпратили писмо в синдиката с въпрос дали служителката се ползва от някаква синдикална защита. Във вторник след 14 часа било анулирано искането на тази информация.

В сряда вечерта на партийна конференция в Сохачув вицепремиерът и лидер на управляващата „Право и справедливост“ Ярослав Качински обяви публично, че очаква министър Михал Чеслак да си подаде оставката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови