СЗО и ООН призовават Израел да ''сложи край на незаконните убийства''

Въздушният удар на Израел срещу бежанския лагер "Магази" в Газа е бил грешка. Според палестинското министерство на здравеопазването тогава са били убити 70 души.

Кристина Минчева 28 декември 2023 в 12:37 2280 5

Войната в Газа

Снимка Израелски отбранителни сили/ Х

Израелски военни

Населението на Газа е в „сериозна опасност“, предупреждава ръководителят на Световната здравна организация (СЗО). ООН също предупреждава, че ситуацията на Западния бряг бързо се влошава и призовава Израел да „сложи край на незаконните убийства“ срещу палестинското население. Междувременно стана ясно, че въздушният удар на Израел срещу бежанския лагер "Магази" в Газа на Бъдни вечер е грешка, съобщава военен служител на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ). В същото време военните твърдят, че са унищожили инфраструктура на „Хамас“, а палестински медии предават, че един човек е бил убит и най-малко 14 са ранени при сблъсъци с израелските сили в град Рамала на Западния бряг през последните часове.

Предупрежденията на СЗО и ООН

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус призова международната общност да предприеме „спешни мерки за справяне със сериозната опасност, пред която е изправено населението на Ивицата Газа и хуманитарните работници, които помагат на хора с наранявания и сериозен риск от заболяване“.

В изявление СЗО съобщава, че гладни хора отново са спрели техни конвои днес с надеждата да намерят храна.

„Способността на СЗО да доставя лекарства, медицински консумативи и гориво на болниците е все по-ограничена от глада и отчаянието на хората по пътя към и в болниците, до които достигаме“.

Организацията на обединените нации (ООН) пък призовава Израел да „сложи край на незаконните убийства“ срещу палестинското население.

„Използването на военни тактики и оръжия в контекста на правоприлагането, използването на ненужна или непропорционална сила и налагането на широки и произволни ограничения за движение, които засягат палестинците, са изключително обезпокоителни“, казва в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

След нападението на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври повече от 2 550 палестинци са били арестувани от израелските сили в Западния бряг, включително повече от 1300, свързани с терористичната организация. Според министерството на здравеопазването на Палестинската администрация през това време са били убити около 300 палестинци от Западния бряг.

Въздушният удар на ЦАХАЛ на Бъдни вечер

Огромните щети, нанесени от въздушния удар на Израел срещу бежанския лагер "Магази" в Газа на Бъдни вечер, са били грешка, съобщава военен служител на ЦАХАЛ.

Той твърди, че след вътрешно разследване на Индийските военновъздушни сили е станало ясно, че видът на използваното оръжие не отговаря на естеството на мисията.

„Тогава бяха убити десетки невинни цивилни. Предварителното разследване разкри, че по време на атаката са били повредени още сгради в близост до целите, които са били предвидени за атакуване. Израелските отбранителни сили съжаляват за инцидента“, казва военният пред израелската телевизия Кан.

Според говорителя на палестинското министерство на здравеопазването Ашраф ал-Кидра израелският въздушен удар е убил 70 души.

В неделя израелската армия заяви, че преглежда доклада за инцидента и се е ангажирала да сведе до минимум щетите за цивилни, предаде Ройтерс. Тогава Израел добави, че „Хамас“ действа в гъсто населени райони и използва цивилни като живи щитове. Терористичната организация отрича.

„Въпреки предизвикателствата, поставени от терористите на „Хамас“, действащи в цивилни зони в Газа, Израелските отбранителни сили се ангажират с международното право, включително предприемането на възможни стъпки за минимизиране на щетите за цивилни“, каза говорител на израелската армия в изявление.

„Хамас“ също направи изявление, в което нарече въздушния удар "ужасяващо клане" и каза, че е "ново военно престъпление".

Военните действия

162-ра дивизия на ЦАХАЛ продължава да воюва с „Хамас“ в кварталите на Дарадж и Туфа в Газа, където според израелските военни се намира последният постоянен батальон на терористичната групировка в Северна Газа.

Те съобщават, че войските на бригадата „Бисламач“ са унищожили инфраструктурата на „Хамас“ в сграда, от която терористите са стреляли с РПГ по военно превозно средство, а бригадата „Нахал” е насочила изтребител към сграда, в която агенти на „Хамас“ са се подготвяли да изстрелят противотанкова управляема ракета.

Палестински доклади сочат, че един човек е бил убит и най-малко 14 са ранени при сблъсъци с израелските сили в град Рамала на Западния бряг през последните часове.

Според съобщенията рано сутринта е имало размяна на огън между израелските сили и палестинците. Съобщава се още, че коктейли Молотов са били хвърлени по войските по време на стрелбата.

Палестинските медии предават, че ранените при сблъсъците са били прехвърлени в болница за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

5

Constanza

28.12 2023 в 20:14

А към Хамас никакви призиви ли не отправят?

1040

4

Wild Turkey

28.12 2023 в 17:35

СЗО пак са паднали от Марс. Или от мАсква.

400

3

демотиватор

28.12 2023 в 14:39

Явно убийствата на хамасовците (които първи започнаха безпричинно да убиват, при това мирни хора) ги смятат да "законни"...

135

2

Far Rider

28.12 2023 в 13:09

Нека осветим кои са тези които говорят за "незаконни убийства". Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус - етипец (разбирай мюсюлманин!) . Бивш министър на Етиопия от партията Народен фронт за освобождение на Тигре! На мен лично ми звучи като ОФ (отечествен фронт!). Обвиняван е, че е прикрил 3 епидемии на холера в Етипия! И този говори за "незаконни убийства"!

1000

1

foreigner66

28.12 2023 в 12:57

Много са активни СЗО и ООН ,не беше така обаче когато войските на батюшката изнасилваха, мъчеха и убиваха невиини цивилни и го правят дори и сега в този момент. Според мен трябва да са по активни с Хамас да освободят всички израелци и след това да се говори за траен мир.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика