СЗО: Броят на починалите от коронавирус може да стигне до 2 млн. души

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2020 в 21:49 2496 1

Снимка БГНЕС

Броят на смъртните случаи от коронавирус може да се удвои до 2 милиона по целия свят, преди да бъде създадена и широко разпространена ефективна ваксина срещу COVID-19. Тази прогноза направи изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън, цитиран от Ройтерс и БНР.

"Ако не предприеме съгласувани действие, бройката за която говорите - 2 милиона смъртни случая, причинени от COVID-19, е не само мислима, но и за съжаление много вероятна“, заяви Райън.

Броят на загиналите от вируса в световен мащаб вече е близо 990 000, докато броят на потвърдените инфекции надхвърля 32.5 милиона.

Майк Райън допълни, че младите хора не трябва да бъдат обвинявани за неотдавнашното нарастване на броя на инфекциите, въпреки засилващите се опасения, че младежите допринасят за разпространението на коронавируса заради облекчените ограничения и блокадите по целия свят.

СЗО продължава разговорите с Китай за евентуалното му участие в схемата за финансиране COVAX, предназначена да гарантира бърз и справедлив достъп в световен мащаб до ваксината срещу COVID-19, седмица след изтичането на крайния срок за участие.

"Обсъждаме с Китай ролята, която те могат да играят, докато вървим напред", каза Брус Ейлърд, старши съветник на СЗО и ръководител на програмата ACT-Accelerator за подкрепа на ваксини, лечения и диагностика срещу коронавируса.

Разговорите с Китай включват и обсъждане на възможността втората по големина икономика в света да доставя евентуална ваксина по тази схема, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5458

1

zuljin

25.09 2020 в 23:24

Абе то рано или късно ще лъсне истината, кой пълни гушката от лъжливите PCR тестове и умишлено създава паника. Както стана ясно, теста може да е положителен и след изкаран грип. Започва да намирисва като да е замесена и СЗО...