Сводка на войната. Нека да е лято: километрични задръствания на Кримския мост

Александър Леви и Катрин Гишар 03 юли 2023 в 18:58 10452 13

Тапите на Кримския мост са в диапазона 9-13 километра по всяко време на денонощието.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Сергей Шойгу определи бунта на "Вагнер" като "провокация". За първи път министърът на отбраната, една от основните мишени на преврата на Евгений Пригожин, се изказа за събитията, които разтърсиха Русия на 24 юни. За него това е било "провокация", която не е оказала влияние върху действията на руските въоръжени сили в Украйна. Сергей Шойгу изчезна за 48 часа по време на тези драматични събития, за да се появи отново вечерта в понеделник, 26 юни, по време на срещата на Владимир Путин с представители на "силовите" министерства и служби късно през нощта в Кремъл.

Украинската писателка Виктория Амелина, 13-ата жертва на атентата в Краматорск. Сърцето на 37-годишната писателка и поетеса, майка на момченце, спря на 1 юли, съобщи украинската писателска асоциация ПЕН. Виктория Амелина беше тежко ранена при нападението на руските сили срещу пицария в град Краматорск, в Източна Украйна, на 27 юни. Ударът с така наречената "високоточна" ракета "Искандер" по пицария "Риа", най-известния ресторант в този град на 30 км от фронтовата линия, отне живота на тринадесет души и остави около шестдесет ранени. Виктория Амелина придружаваше тази вечер делегация от колумбийски писатели и журналисти. От началото на войната тя се занимава със събиране на информация за военните престъпления, извършени в страната ѝ от руските сили. През 2015 г. тя напуска кариерата си в сектора на новите технологии, за да се посвети изцяло на литературата. Нейните романи, стихотворения и есета са преведени на няколко езика, включително английски, полски, италиански, немски, хърватски, холандски, чешки и унгарски.

Украйна налага санкции на Georgian Airways. Това решение на украинското правителство следва възобновяването на директните полети между Москва и Тбилиси след повече от десет години прекъсване. Санкциите включват замразяване на активите на дружеството, спиране на търговските операции, забрана на полетите и транзита през Украйна, както и отнемане на лицензите и други разрешителни на Georgian Airways. На 10 май президентът Путин отмени визовия режим за грузински граждани и отмени забраната за директни полети между Русия и Грузия. Руското външно министерство последва указите на Путин, като отмени препоръката към руските граждани да се въздържат от пътувания до Грузия, въведена на 21 юни 2019 г. Повечето от тези ограничения произтичат от войната от 2008 г., в която Грузия загуби Абхазия и Южна Осетия. Възобновяването на полетите провокира демонстрации от страна на проевропейците в страната, които видяха в този "жест" на Кремъл поредния опит за разделяне на страната, която постоянно се колебае между Запада и руската орбита. Това разделение се отразява и в оценката на войната в Украйна.

Дебат в Австрия относно присъединяването към плана за европейска въздушна сигурност Sky Shield. На 1 юли консервативното австрийско правителство обяви, че Виена ще се включи в инициативата, стартирана от Германия през октомври 2022 г., за създаване на отбранителна система за защита на европейското небе. Седемнадесет държави вече са се присъединили към проекта, който стартира след войната в Украйна : Белгия, България, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Швеция и Обединеното кралство. В Австрия обаче се надигат гласове за осъждане на решението, което противоречало на неутралитета на страната. Лидерът на крайнодясната партия FPÖ Херберт Кикъл го определи в неделя като "катастрофално решение". Министърът по въпросите на Конституцията и Европейския съюз Каролине Едтщадлер подчерта, че "неутралитетът означава да можеш да се защитаваш". Берлин предложи три системи за противоракетна отбрана, които да позволят бързото въвеждане на "Sky Shield": германската IRIS-T за ракети с малък обсег, американската Patriot PAC-3 за ракети със среден обсег и израелската Arrow 3 за ракети с голям обсег. Засега Франция, Италия и Полша не участват в този европейски "небесен щит".

Километрични задръствания на Кримския мост. Няколко часа чакане и десеткилометрово задръстване : това очаква руснаците, които се отправят към кримските плажове този уикенд. Ситуацията предизвиква критики, но преди всичко радост сред патриотите, които виждат в нея ясно доказателство, че Украйна се е провалила напълно в опита си да сплаши руските туристи, които са решили да пътуват масово до окупирания полуостров, въпреки че войната бушува само на няколко десетки километра. Руските власти дори бяха критикувани, че се опасяват - и то с право - от саботаж, че засилват проверките и че не предоставят повече влакове на летните посетители (гражданските летища са затворени от началото на войната). Кримският мост е обект на атака с камион-бомба на 8 октомври 2022 г., която го поврежда сериозно. След като е ремонтиран, той остава основна цел за украинската армия.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

15

alfakentavur

04.07 2023 в 06:51

Те и лятото след Чернобил така се тълпяха по нашето море, за да покажат, че нищо няма. Но си личеше, че идват по заповед.

10212

14

Човека

04.07 2023 в 02:43

Наглеците знаят, че украинците няма да бомбардират цивилни.

345

8

Джендо Джедев

03.07 2023 в 20:24

Махно,

Тая "средна класа" доста пооредя. Немалка част от нея възира покрай "специалната военна оСерация" на Батюшката. На останалата вече не й останаха парици да ходи в Тайланд, Турция, Египет и Сейшелите.

А и на тия с яхтичките вече не им е лесно, да ти кажа. Та така... ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!