Сводка на войната: Може ли форум Русия-Африка без Пригожин и Бут?

Александър Леви и Катрин Гишар 27 юли 2023 в 20:05 3392 3

Снимка Getty Images

В рамките на мероприятията, съпътстващи форума в Санкт Петербург гостите от Африка можаха да се снимат с образци руско оръжие. Казват, че половината съветско "желязо" на Черния континент е доставено от Виктор Бут.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Започна срещата на високо равнище "Русия-Африка" в Санкт Петербург. В приветствената си реч Владимир Путин увери африканските си гости, че в Русия имат само приятели и съмишленици, след което им обеща безплатна пшеница и засилено сътрудничество на фона на разгара на войната в Украйна. В двудневната среща на високо равнище, която се разглежда като тест за африканската дипломация на Кремъл, участват представители на 49 от 54-те държави на континента. Само една трета от тези страни са изпратили държавни глави, но въпреки това те са ключови съюзници на Москва в конфронтацията ѝ с "колективния Запад": Египет, Мозамбик, Бурунди, Зимбабве, Уганда, Еритрея, Централноафриканската република, Либия, Камерун, Сенегал, Южна Африка, Буркина Фасо, Гвинея Бисау, Мали и Конго. Русия, от своя страна, се придържа към африканската политика на несъществуващия вече СССР, като култивира антиколониален и антиимпериалистически (да!) наратив, представяйки се за "честен" партньор, който зачита специфичните характеристики на Африка (включително държавни преврати, войни и масови убийства на цивилни граждани) - накратко, пълна противоположност на "лицемерния" и "алчен" Запад.

Гости като никой друг. Бившият търговец на оръжие Виктор Бут, наскоро освободен от Съединените щати в рамките на разменна сделка, беше забелязан в публиката по време на кръгла маса, посветена на "новите логистични маршрути" между Русия и Африка: този човек, известен с това, че е доставил съветско оръжие на половината континент, очевидно има ценна експертиза по въпроса. Още по-удивително е, че каналите на Telegram, близки до групата "Вагнер", публикуваха и снимки на своя шеф Евгений Пригожин в компанията на африкански официални лица в кулоарите на срещата, докато официално се смяташе че лидерът на наемниците е в принудително изгнание в Беларус след неуспешния си опит за преврат. Вярно е, че среща на върха Русия-Африка без неговото присъствие би била нелепа: хората на Вагнер присъстват вече в множество държави на континента, където се занимават с всякакви незаконни дейности, които обаче са жизненоважни за политическото и военното оцеляване на съответните режими.

Наред с Мали и Буркина Фасо, ще загуби ли Франция още един съюзник в Африка след преврата в Нигер? Случаят с тази страна от Сахел, разположена на юг от Алжир и Либия, където френските въоръжени сили се прегрупираха след като напуснаха съседно Мали, трябва да се следи отблизо, след като на 26 юли вечерта военните превратаджии обявиха по телевизията, че президентът Мохамед Базум е свален. Силите на президентската охрана отвлякоха държавния глава и съпругата му от резиденцията им. Въпреки че Съединените щати и ООН изразиха подкрепата си за президента Базум, който дойде на власт чрез избори през 2021 г., ситуацията е изключително нестабилна. Бивша френска колония, станала независима през 1960 г., Нигер е огромна страна (два пъти по-голяма от Франция и десет пъти по-голяма от България), покрита до голяма степен от пустинята Сахара на север и Сахел в останалата част на страната. Богат на полезни изкопаеми, особено на уран - Франция е един от основните му клиенти - Нигер понастоящем е дом на повече от 1 500 френски войници, прехвърлени в Ниамей, след като бяха принудени да напуснат Мали след края на операция "Бархан", която имаше за цел да се бори с джихадистките групировки в региона. Изправен пред западните си съседи Буркина Фасо и Мали, които се съюзиха с Вагнер, за да "гарантират сигурността си" след държавните преврати, като същевременно се дистанцираха от Париж, бившата колониална столица, Нигер досега се приемаше като последния съюзник на Франция, но и на Съединените щати, в този регион на Сахел, попаднал под ботуша на джихадистки групировки.

Протегната шпага или ръка: случаят с украинската фехтовачка на сабя Олга Харлан, която отказа да подаде ръка на руската си противничка, след като я победи, придоби геополитическо измерение. Участвайки в Световното първенство по фехтовка в Милано, Олга беше първата украинка, която се изправи срещу руснак, състезаващ се под неутрален флаг (условие за участие на руски и беларуски спортисти в международни състезания). На видеозапис се вижда как в края на мача с Анна Смирнова тя поддава шпагата, а не ръката си. Последната трябваше напразно да чака дълги минути за ръкостискането, с което според правилата на спорта официално се прекратява мача. Когато Харлан не се върна за ръкостискането, организаторите решиха да я дисквалифицират и да обявят за победителка руската ѝ съперничка. Това решение предизвика бурна реакция в Украйна, където националната федерация по фехтовка и много политици бяха възмутени от решението. МОК призова международните спортни организации да проявят повече "чувствителност и разбиране" към украинските спортисти.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

28.07 2023 в 13:01

Нищо не е овладял Путлер в Африка, вождовете са в Ленинград, както сами си признават, защото се опасяват, че лудият джуджак Пуся ще им резне доставките на храни.

Изнесени бяха подробни данни за стокообмена и инвестициите на САЩ и ЕС от една страна и цяла Афрека, както и тези на педеРацията, разликите са в много пъти!!!

Няма да забравя как в разгара на дълговата криза в Гърция Пуся отиде на официално посещение и предложи на гърците да им построи завод за калашници. Държавният дълг на южната ни съседка бе надхвърлил 700 милиарда евро, а Пуся им презентира калашници, та и те, като блядовете, да се учат да ядат приклади...

4638

2

Того

28.07 2023 в 05:37

За жалост престъпният путински режим овладя Африка. САЩ и Европа подцениха Руzия и това им коства загубата на африканския контининт. Лошото в случая е, че след като руzките орки опоскат Африка, пак САЩ и Европа ще спасяват от глад африканците.

12407

1

Bad Horse

27.07 2023 в 22:06

Световните спортни организации ме отвращават. Банда крадливи старчоци с мания за важност. Бойкот на Русия и Беларус! Какви се тези "неутрални флагове"?

НАГЛОСТ е да искат украинката да се здрависва с рускинята! И да я изкарват неуважителна и надменна едва ли не, докато рускинята е учива и уважителна. Тези двете имат приятели от двете страни на фронта в момента. Какво здрависване, какви 5 лева?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика