Сводка на войната, 9 юни 2023 г.: Опорките на Кремъл

Александър Леви и Катрин Гишар 09 юни 2023 в 20:06 4854 0

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Путин обяви началото на украинската контраофанзива. Доста парадоксално, но след седмици украинско протакане именно руският държавен глава най-накрая "пое инициативата", като обяви, че от близо пет дни украинската армия се опитва - безуспешно - да пробие руските отбранителни линии. "Със сигурност виждаме, че украинската контраофанзива е започнала, и използването на стратегически резерви е доказателство за това", заяви той пред журналисти в Сочи, в черноморската си резиденция, където преди това прие беларуския лидер Лукашенко. "Киевският режим" все пак е запазил настъпателните си възможности въпреки военните си неуспехи, смята Владимир Путин, който отдаде дължимото на "смелостта" на руските войници. Руското министерство на отбраната също твърди, че украинската армия е понесла огромни загуби по отношение на хора и техника. Днес за първи път независими източници потвърдиха, че руската армия е унищожила първите германски танкове "Леопард" и американските танкове "Брадли".

Язовир Каховка и "опорните точки" на Кремъл. В Русия те се наричат "методички". Това са писмени инструкции, давани от Президентската администрация (ПА) - "истинското" правителство на Русия - на медиите и журналистите как да отразяват това или онова важно събитие, като например нападението на Кримския мост през октомври миналата година. Но по отношение на разрушаването на язовира и последвалата човешка и екологична катастрофа нямаше такива. Защо ? Онлайн вестника в изгнание "Медуза" разговаря с високопоставени служители на ПА, които обясниха, че Кремъл не е искал да прави прекалено много от това събитие, което на практика е било принизено до статута на "природно бедствие". А още по-малко да се интересува от причините за бедствието. Така че, при липсата на инструкции, официалните руски медии предпочетоха да не поемат никакви рискове и решиха да сведат до минимум отразяването на това голямо събитие, като понякога дори го описваха в края на новинарската програма като обикновено пролетно наводнение.

"Смъртоносен коктейл" от замърсявания: какво наистина очаква живеещите край Днепър. Както украински, така и руски експерти предупреждават за драматичните последици от това гигантско наводнение на реката за питейна и селскостопанска вода. Експлозията в машинното отделение вече изхвърли около 150 тона машинно масло в Днепър, към които може да се добавят още 300 тона. "Нещо повече, водата ще залее септични ями, гробища и свинарници", казва украинският еколог Олег Листопад, който посочва, че цялото това замърсяване, смесено с торове и кал, е смъртоносен коктейл, който може да предизвика множество епидемии това лято. В речта си пред еколози от цял свят президентът Володимир Зеленски спомена и за наличието на масови гробове на добитък, някои от които умрели от сибирска язва, на контролирания от Русия ляв бряг на Днепър. "Не знаем какво е станало с тях днес", добави той.

Кадиров парадира с чисто нови военни автомобили "made in China". Във видеоклип, публикуван в канала му в Telegram, се вижда как чеченският лидер, заобиколен от свои хора, кара бронетранспортьор, като твърди, че това е "най-доброто превозно средство в света, което нито един куршум не може да хване". Същите бронирани превозни средства присъстват в каталога на производителя Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing. Той се намира в град Баоджи, в китайската провинция Шаанси. Китай винаги е отричал да е доставял военно оборудване на Русия, въпреки няколкото обвинения на Запада в тази насока. Сега се оказва, че чеченската милиция "Ахмат" наистина е получила осем произведени в Китай бронетранспортьора ShaanXi Tiger 4x4 за операциите си в Украйна.

Румъния ще гони руски дипломати от Букурещ. Румънското министерство на външните работи взе решение да съкрати персонала на руското посолство в страната с повече от половината. Руската страна ще трябва да съкрати 51 души : 21 дипломатически и 30 технически и административни длъжности. В резултат на това руската дипломатическа мисия в Букурещ ще намали персонала си до около четиридесет души, което приблизително ще съответства на броя на служителите в румънската мисия в Русия. "Руската страна също така беше информирана, че разполага с максимум 30 дни, за да изпълни решението на румънската страна. Ако този срок не бъде спазен, румънското министерство на външните работи ще предприеме стъпки за изпълнение на решението чрез отнемане на акредитацията на някои членове на дипломатическия и административно-техническия персонал на Руската федерация в Румъния, за да се приложи таванът, приет за ограничаване на руския персонал в нашата страна", се казва в изявлението на румънското министерство.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!