Сводка на войната, 30.05.2023 г.: Война на дронове и на думи

Александър Леви и Катрин Гишар 30 май 2023 в 21:33 2984 1

Снимка OFFNews

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В Москва падат дронове, Киев се смее. В ранните часове на 30 май жителите на Москва и околностите ѝ за първи път усетиха какво е да те атакуват безпилотни самолети. По данни на руското министерство на отбраната срещу столицата са били изстреляни осем безпилотни самолета и всички са били неутрализирани. Пет от тях са били унищожени от противовъздушен огън, а три - от електронно заглушаване. Има всички основания да се смята, че именно последните три дрона са се отклонили от траекторията си и са се разбили в жилищни блокове в покрайнините на Москва. Щетите са незначителни и няма жертви. Властите искат да подчертаят, че ефектът от тази атака е преди всичко "психологически", и очевидно са дали на медиите протокол, който да следват при отразяването на тази атака: да я опишат като "провокация", да подчертаят отличната работа на ПВО и на федералните и местните власти и да кажат, че московчани не са се поддали на паниката. Според други източници броят на дроновете е около тридесет, като много от тях са били свалени, преди да достигнат московската агломерация ; други дронове, летящи много ниско, са се закачили за електрически проводници и клони на дървета. Изглежда, че целта им е била жилищният квартал Рубльовка, където живеят повечето висши руски чиновници. Верни на стратегията си, властите в Киев коментираха иронично този епизод, заявявайки чрез гласа на Михайло Подоляк, че може би именно руските дронове, изстрелвани ежедневно срещу жителите на Украйна, са решили да се обърнат срещу техните създатели...

Путин : "Нанесохме удар по централата на украинското военно разузнаване" (ГУР). Това беше изненадващото изявление, направено от самия Владимир Путин няколко часа след нападението с дронове над Москва. Според руския държавен глава, който никога досега не е коментирал събития от този род, тази атака е била украинският отговор на целенасочения удар, нанесен от руската армия срещу един от щабовете на ГУР. Путин също така заяви, че руската армия нанася удари само по военни цели, докато украинците са избрали да атакуват и плашат цивилни граждани точно като "терористи". Досега не бяхме чували за този удар срещу украинското военно разузнаване. Малко преди това министърът на отбраната Сергей Шойгу се похвали на нарочна пресконференция с унищожаването на втора противоракетна система "Пейтриът" - също новост. Кризисна комуникация?
2/2

"Те ще видят !". На руските ястреби не им трябваше много време и те да наддадат глас искайки отмъщение. "Ще видят какво означава тази дума", заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, призовавайки да бъдат убити възможно най-много украинци в "зоната на специалната военна операция". "Започна времето на сериозните неща", написа колумнистът на прокремълския таблоид "Московски комсомолец", който, подобно на своите колеги "воененкори", беше възхитен от този мистериозен удар срещу щаба на украинското военно разузнаване. Последните бяха започнали да спекулират за удара още вчера, а днешното потвърждение от самия Владимир Путин беше като черешката на тортата. "Така трябва да се постъпва", гласяха някои от най-войнствените "Z-канали в Телеграм", призовавайки за повече подобни операции. Политологът (и бивш съветник на Путин) Сергей Марков, култивирайки своята оригиналност, не е съгласен с тази "истерия". "Трябва да спрем да се преструваме, че сме в специална операция. И най-сетне да започнем истинска война", смята той.

ПВО не е видеоигра. В Киев властите постоянно напомнят на жителите, че работата на противовъздушната отбрана не е видеоигра, а още по-малко шоу. Правейки равносметка на последната нощ на нападения с дронове, кметът Виталий Кличко припомни, че освен ранените и щетите, един човек е загубил живота си. "Жена, която е излязла на балкона си, за да наблюдава действието на зенитно-ракетните комплекси", оплака се той. Вече почти две седмици жителите на Киев са подложени на интензивни атаки с дронове и ракети и редовно им се налага да се прибират в бомбоубежища. През последните три дни ударите бяха особено интензивни. Властите твърдо се противопоставят на всички, които заснемат тези атаки и реакцията на системите за противовъздушна отбрана, като твърдят, че това може да помогне на врага. Вече е забранено и снимането на отломки от ракети или други снаряди, тъй като тези снимки, публикувани в интернет, биха могли да предоставят на руснаците "ценна информация" за ресурсите, с които разполага киевската ПВО.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

31.05 2023 в 09:35

Путлер е патологичен лъжец!

Лично съм гледал по телевизията как отричаше, че има участие на руски военни при анексията на Крим, а след 2 седмици, пак по телевизията, махна с ръка и си призна, че е имало тридесетина хиляди от специалните сили.

А след не много време Путя "забрави" гореописаното свие признание, категорично!

Нема такОв изрод...
 
X

Да помогнем на украинските деца!