Сводка на войната 25.05.2023: Ос**хме се: Пригожин в прав текст

Александър Леви и Катрин Гишар 25 май 2023 в 20:52 9232 4

Снимка Пресслужба на Евгений Пригожин

Евгений Пригожин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Танкове "Леопард" на път за Украйна - но не от Швейцария. Не се вижда краят на германските бронирани машини Leopard. Докато украинската армия трябва да получи 110 танка Leopard 1 в най-близко бъдеще, за да подсили арсенала си, както съобщи украинският посланик в Берлин, 25-те танка Leopard 2, поискани от Германия от Берн през февруари, няма да могат да достигнат до украинското бойно поле. Вчера Федералният съвет даде зелена светлина за прехвърлянето на тези 25 танка, бракувани от швейцарската армия, на германския производител Rheinmetall. Въпреки това, като условие на сделката, танковете не могат да бъдат прехвърлени в Украйна заради войната която бушува там. Германия ще може да ги задържи за собствената си армия или да ги прехвърли на друга страна от НАТО.

Нападение над Белгород: свидетелства руски опълченец. Опозиционният вестник "Новая газета Европа", който е забранен в Русия, успя да се свърже с един от участниците във въоръженото нахлуване в Белгородска област на 22 май, което руските власти приписват на групи "украински диверсанти". Този човек, който е руски гражданин, разказва своята версия за събитията от този ден, която е много различна от тази на руското министерство на отбраната. Според него жертвите сред нападателите са били минимални и те са успели да преминат границата отново вечерта без проблеми. Той обещава и други подобни акции, все по-зрелищни, тъй като, по думите му, руските доброволци, които се сражават заедно с украинците, все още се намират във "фаза на обучение". Можехме да отидем по-далеч и да останем по-дълго, но това е за следващия път", обобщава той. Накрая той напомня известния отговор на Владимир Путин, когато по време на анексирането на Крим през 2014 г. го попитаха какво правят там руските командоси. "Те не са там" (их там нет), каза тогава лидерът на Кремъл. Фраза, която по-късно се превърна в начин за обозначаване на руските окупатори. "Сега ние сме ихтамнет", заключи руският бунтовник.

Какво се случва в далечния север на Европа? Най-големият американски самолетоносач пристигна вчера в Норвегия, предизвиквайки гнева на Москва. И за това има основателна причина, тази спирка в Скандинавия показва степента на напрежение в региона. Сателитни снимки наскоро показаха, че Русия е разположила 16 стратегически бомбардировача (2 Ту-160 и 14 Ту-95) в базата Оленя, на около 200 км от Финландия и Норвегия в северната част на страната. Тези самолети могат да носят крилати ракети, въоръжени с ядрени бойни глави. Руският център за съхранение на ядрени бойни глави се намира само на 10 км от Оленя. Някои от стратегическите бомбардировачи от тази база участват в нападенията срещу Украйна. Присъствието на подводници с ядрени балистични ракети от класовете "Делта IV" и "Борей", опериращи от базата "Гаджиево" северно от Мурманск, също притеснява съюзниците на Украйна. Този флот носи ракети с ядрени бойни глави, способни да поразят Северна Америка. Понастоящем страните членки на НАТО увеличават военните си маневри в района на Северния полярен кръг. Пристигането на американския самолетоносач в Осло съвпада с края на ученията Formidable Shield 2023, провеждани от 13 държави от НАТО и държави партньори. Това е пълномащабно тренировъчно учение, в случай че конфликтът се разпространи в Северна Европа. На 29 май започва друго учение, този път във въздуха, Arctic Challenge 2023, което се провежда от финландската база Рованиеми, на Северния полярен кръг. В него ще участват около 150 самолета и близо 3 000 войници от 14 държави.

"Осрахме се": Пригожин в прав текст ????????????

Шефът на наемниците от "Вагнер" даде интервю, продължило повече от час, на близкия до Кремъл политолог Константин Долгов, в което каза неща, които никога не са били казвани в Русия от човек, определящ себе си като лоялен на Владимир Путин. Това е едно "умопомрачително" интервю даже и според независимия сайт "Медуза", който е силно критичен към Кремъл и чиито журналисти са обявени за "чуждестранни агенти" и принудени да емигрират в Рига. То предлага антология на най-грубите ругатни в сегашния руски език (повечето от които идват от жаргона на затворниците и мафиотските босове, който Пригожин изглежда е овладял много добре). "Осрахме се", казва той например, за да обобщи равносметката на повече от година "специална военна операция".

"Пристигнахме в Украйна с големите си ботуши, за да търсим нацисти. Направихме на салам всички които можехме, но не намерихме никакви нацисти. Почти превзехме Киев, но се осрахме. Завзехме Херсон, но пак се осрахме".

Другата цел на "специалната военна операция" е била "демилитаризацията" на Украйна, спомня си той. И какво стана ? "Успяхме да я превърнем в една от най-боеспособните държави в света. Днес целият свят знае къде се намира Украйна. Благодарение на нас Украйна е като Рим или Древна Гърция в периода на разцвета им".

Пригожин вижда два сценария за войната: един оптимистичен (в който той почти не вярва) и втори, много по-песимистичен. В първия на Европа и САЩ им е писнало от войната и Пекин принуждава всички да седнат на масата за преговори. "Това, което успяхме да отхапем остава за нас, останалото не". При втория сценарий Западът продължава да въоръжава Украйна, нейната армия успява в контраофанзивата си, напада Крим и взривява моста, свързващ полуострова с Русия. "Тогава ще трябва да се подготвим за една много тежка война".

В това интервю Пригожин подновява нападките си срещу руския елит, когото основно обвинява, че предлага на децата си комфортен живот в чужбина, докато децата на обикновените руснаци се връщат у дома в цинкови кутии - препратка към заварените военни ковчези. Той взема на прицел по-специално министъра на отбраната Сергей Шойгу, чиято дъщеря и съпруг "си тресат мазнинките напред-назад" (препратка към пътуванията им до Дубай). "Дайте ни по скоро боеприпаси, мръсници такива", възкликва той. И заключава, че ако Шойгу и подобните му продължат да живеят по този начин, всички те ще бъдат пометени от нова революция, точно както през 1917 г.

Що се отнася до Русия, според него има само един модел за развитие в момента : Северна Корея, с допълнителен бонус - военно положение. "Русия трябва да заживее като Северна Корея за определен брой години, да затвори всички граници, да спре да мрънка, да върне всички тези таткови момчета от чужбина и да работи здраво".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

26.05 2023 в 10:23

Абсурдно е да ми стане симпатичен тоз кръволок с визия на настъпен плужек!

И какво толкова е казал, освен ползване на гаден пандизчийски жаргон!?

Изтропал е неща, които милиони хора по света, включително и множество руснаци, говорят ежедневно и ежечасно от 24 февруари до сега...

А искам да допълня написаното от уважаемия dolivo за преиграването с индивидуалните свободи: разказвали са ми, примерно, че в САЩ ръководител, без значение на какво ниво, не смеел да извика своя своя подчинена насаме, за да ѝ възложи някаква работа. Задължително било да повика и някой трети, това било лична превенция срещу евентуални обвинение в някаква форма на насилие.

Разказвали са ми също за безумната масова вманиаченост, пак в САЩ, по гледането на съдебни трилъри, както воденето на всякакви дела с претенции за обезщетения, та там адвокатската професия се рекламира свободно и агресивно, както козметични услуги, примерно...

1005

3

eagle60

26.05 2023 в 08:57

С това интервю Пригожин почти взе да ми става симпатичен хаха

22548

2

dolivo

26.05 2023 в 08:05

Дивото джудже от друго не разбира, освен шамар

Въпроса е по-луди от него ли чакат за властта след него

А на Пригожин му се иска да се върнели татковите момчета от чужбина - мечтата на всеки тоталитарен политик - насилствен грабеж и контрол над живота на най-успешните и измъкнали се от хватката им

Докато не разберат какво мотивира индивида и как да работят с хора на доброволни начала, на азиатските чукундури няма да им уврат главите. Западния модел е базиран на персоналните свободи (че чак на моменти се преиграва) и това е в основата на този просперитет на който Рудия завижда и "иска да се защити", защото все е ограбвана.

Чиста проба завист и комплекс за малоценност.

705

1

Деспин Митрев

25.05 2023 в 22:40

Факта, че изпратиха най-модерния самолетоносач, който трябваше да пази Щатите "ашор" за мен е притеснителен. Както изпратиха няколко стратегически атакуващи подводници - "Конниците на апокалипсиса" - те са без защитни функции. А край Магидо(lat. Armagedon) все още нищо съмнително...