Сводка на войната 20.02.2023: Китайската мирна офанзива

Александър Леви и Катрин Гишар 20 февруари 2023 в 21:22 5659 4

Снимка

Владимир Путин и Ван И.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Предполага се, че ръководителят на беларуската дипломация Владимир Макей се е самоубил.
Това съобщиха няколко официални и медицински източници пред опозиционната преса в Минск. "Внезапната" му смърт беше обявена на 26 ноември, без повече подробности от страна на властите. Кончината на тогавашния беларуски външен министър предизвика множество спекулации, тъй като 64-годишният мъж – а приори в отлично здраве - често беше представян като един от последните прозападно настроени хора в режима на Лукашенко. Според тези източници през последните месеци Макей е изпаднал в тежка депресия, особено след като е констатирал "провала" на политическата линия, която е защитавал. Твърди се също че е попаднал в изолация и е бил на път да бъде сменен. Към което са се прибавили още и лични фактори.

Бахмут : Зеленски подготвя общественото мнение за изтеглянето на украинските сили. "Ще защитаваме Бахмут, докато е разумно да го правим", заяви той в неделя в обширно интервю за всекидневника Corriere della Sera. Той също така потвърди, че руснаците искат да се придвижат до Славянск и Краматорск, както и до границите на Донбас. "Ние се съпротивляваме колкото можем, подготвяйки следващата си контраофанзива", продължи той. Според украинското военно разузнаване Путин е наредил на руската армия да превземе целия Донбас до март, за да може да обяви поне тази "победа", една година след началото на своята "специална военна операция". В тази част на фронта, където на предна линия са именно наемниците от групата "Вагнер", загубите на руските сили се смятат за "колосални".

Абхазия не възнамерява да се присъедини към Руската федерация. Това твърди нейният "президент" Аслан Бжания. Той реагира на засилващите се слухове, че Москва може да обяви интеграцията на Абхазия и Южна Осетия - двете самопровъзгласили се про руски републики, възникнали след разпадането на Грузия по време на войната през 2008 г., както и на Беларус, чийто лидер Александър Лукашенко беше "извикан" в Москва миналия петък. Аслан Бяня Бжания., подчерта че Абхазия е "независима държава", въпреки факта че освен Русия никой друг не я признава. В Москва той се срещна с един от заместниците на секретаря на руския Съвет за сигурност Рашид Нургалиев. Според официални източници двамата мъже са обсъдили въпроси само свързани със сигурността.

Новини от Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ). Австрийската банка, която обяви рекордни резултати за 2022 г. - главно благодарение на дейността си в Русия - е заплашена от санкции. Министерството на финансите на САЩ разследва финансовата институция, която през миналата година увеличи повече от четири пъти нетната си печалба на руския пазар до 2,6 млрд. евро, което представлява около 60% от общата нетна печалба на банката. РБИ заяви, че оказва пълно сътрудничество на американските власти. Тя е една от последните европейски банки, които все още работят в Русия, заедно с италианската UniCredit. Тя е втората по големина банка в Австрия след Erste Group Bank.

[Под лупа] Китайската мирна офанзива

Докато Джо Байдън беше на път да посети Украйна в понеделник, китайският първи дипломат Ван И пристигна в Москва, където завършва европейската си обиколка, съобщи снощи руският вестник "Коммерсант". Китай, който е подозиран от Съединените щати, че иска да подкрепи Русия, включително като ѝ доставя смъртоносни оръжия, официално работи за мир между воюващите страни.

"Не искаме кризата в Украйна да се удължава и разпространява и сме готови да работим с международната общност, за да избегнем по-нататъшно влошаване на ситуацията и да работим неуморно за постигане на мир", заяви г-н Ван през уикенда в Мюнхен, като посочи, че скоро Китай ще представи и своя"мирен план". Коммерсант подчертава и стремежът на Пекин да включи в подхода си "европейските партньори" (но не и САЩ), което не се вписва добре в новия дух на руската дипломация или в това, което е останало от нея, която сега е съсредоточена върху "колективния Запад", воден от Вашингтон в "необявена" война срещу Русия. "Докато Пекин прокарва ясна граница между Америка и нейните западноевропейски съюзници", пише Коммерсант.

Като доказателство за това, по време на посещението си в Париж, където се срещна подробно с Еманюел Макрон, Ван И се стремеше да подчертае "голямото значение", което Китай отдава "на ролята на Франция като велика независима държава". Той също така заяви, че е "готов да работи с международната общност, включително Франция, за намиране на политическо решение и бързо прекратяване на огъня", въпреки военната подкрепа на Париж и други европейски столици за Украйна.

Външен министър в продължение на почти десет години, през декември Ван И беше повишен в ръководител на Централната комисия по външни работи на Китайската комунистическа партия. В дневния ред на дискусиите, които той се очаква да проведе в Москва са китайско-руските отношения и международни и регионални въпроси от "общ интерес", но също така със сигурност и подготовката на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия през пролетта.

През уикенда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Китай за "сериозни последици", ако Пекин подкрепи Москва във войната ѝ срещу Украйна, като ѝ доставя боеприпаси или ѝ помага да избегне санкциите.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език.

Линк към телеграм канала на български език.

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

21.02 2023 в 00:47

Азистаки комунисти и мир са несъвместими понятия. Китай много добре разбира, че интригите му за разцепление между Европа и Щатите няма да минат. Шефът на НАТО Столтенберг заяви преди дни, че Европа трябва да се мобилизира и да започне да изключва Пекин от бизнеса си. Китайците прекрасно занят, че ако Европа и Щатите вдигнат бариери срещи износа им, икономиката им ще се срине. А доколкото мога да съдя по настроенията тук в Щатите, голямото изключване започва. Макар и бавно, но сигурно американски компании се изтеглят от Китай. Първата фаза е в Ай Ти бознеса. В няколко щата се строят големи предприятия за електронни чипове. Освен ова китайският пазар на труда вече не е толкова привлекателен. Щатските компании активно се местят във Виетнам. Натам са насочени о големи европейски и японски фирми.

1236

3

БотоксПутю

20.02 2023 в 23:45

По-подла, двулична и крадлива от поднебесната не е имало цели 5000 години.

8053

2

DARTH VADER

20.02 2023 в 21:42

И да спрат китайските мравки ,да се правят на хора,защото ривърс инженеринга е само до един момент...

8053

1

DARTH VADER

20.02 2023 в 21:39

Една грешна стъпка и фалшивите маратонки,ще си ги носите столетия,г-н ван дам ли там ли къф ли Сидзин Дзе Дун;)))

Така че,умната с тази поднебесна дипломация,моля;)))