Сводка на войната 20.01.2023: Всички за един, или един за всички?

Александър Леви и Катрин Гишар 20 януари 2023 в 19:18 3911 5

Снимка Getty Images

Българският военен министър Димитър Стоянов (с бялата глава) слуша, докато украинският президент Володимир Зеленски (на екрана) говори чрез видеовръзка по време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна във Военновъздушната база Рамщайн на 20 януари 2023 година.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

На 19 януари Съединените щати обявиха нов пакет от помощи за Украйна в размер на близо 2,5 млрд. долара (2,3 млрд. евро) в навечерието на срещата на съюзниците на Украйна в американската база в Рамщайн, Германия, в петък. По данни на Министерството на отбраната на САЩ САЩ ще доставят 59 бронирани машини Bradley и за първи път 90 бронирани щурмови машини Stryker, но не и танкове Abrams. Пентагонът не смята, че доставката на този тип танк е препоръчителна в момента. Abrams се нуждае от различно гориво в сравнение с бойните танкове Leopard 2 и Challenger 2 и е скъп за поддръжка, обясни говорителката на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх. Според германската преса канцлерът Олаф Шолц наскоро е поставил доставката на американския боен танк като условие за евентуално изпращане на германски бойни танкове.

Директорът на ЦРУ и украинският президент се срещнаха миналата седмица в Киев. Уилям Бърнс е отишъл тайно до Киев, за да информира Володимир Зеленски за военните намерения на Москва през следващите седмици, според "Вашингтон пост". Дискусиите са били насочени и към това дали подкрепата на САЩ за Украйна е застрашена от новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите.

В навечерието на срещата в Рамщайн девет европейски държави се ангажираха снощи в Естония "колективно да продължат доставката на безпрецедентен пакет от дарения" за Украйна, "включително бойни танкове, тежка артилерия, противовъздушна отбрана, боеприпаси и бойни машини на пехотата за отбраната на Украйна". Съвместната декларация беше подписана от министрите на отбраната на Естония, Литва, Латвия, Полша и Обединеното кралство, както и от представители на Дания, Чешката република, Нидерландия и Словакия. Срещата, във военната база Тапа, беше инициирана от естонския министър на отбраната Хано Певкур и британския му колега Бен Уолъс. В същия ден Естония обяви най-големия си пакет военна помощ за Украйна, с което общият размер на помощта, предоставена от малката балтийска държава на Киев от началото на войната, достигна 1% от нейния БВП.

Пътническите превози между Украйна и Румъния бяха възобновени на 18 януари благодарение на възстановяването на железопътната линия, свързваща Рахов в Югозападна Украйна с Валя Висеулуй в област Марамуреш в Северна Румъния. На 17 януари влак номер 810 от Рахов до Валеа Висеулуй направи първия си курс. Според ръководителя на украинската железопътна компания Александър Камишин по този участък не се е движил влак от 17 години. Благодарение на силната воля на украинската страна и подкрепата на румънските власти, участъкът е възстановен за два месеца от украинските железници от северната страна на границата (20 км релсов път и гара Рахов). От румънска страна бяха необходими още четири месеца, за да бъде разрешен трафикът. Разписанието е както следва : две ежедневни отпътувания от Рахов, в 06:10 ч. и 14:10 ч., с пристигане във Валя Висеулуй в 07:45 ч. и 15:45 ч. От Валя Висеулуй, ежедневни отпътувания в 11:45 и 18:15 ч., с пристигане в Рахов в 12:20 и 18:50 ч. На летище Валя Висеулуй пътниците могат да ползват връзки до Букурещ или Клуж.

Линк към телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

5

ob1

21.01 2023 в 13:25

винкелче алуминиево, тия планове за подялба витаят само в твоята празна главица!

-5840

4

В превод САШ виждат, че няма да могат скоро да перат пари в Окрайна и бързат кат за последно :))).
Директора на ЦРУ е договорил с наркомана как да предаде Западна Окрайна на поляците, пе като свършат окраинците те са наред.
Сащ се опитва напълно да доразоръжи Германия освен че им разруши икономиката, под предлог, пе помага на изгубената кауза Окрайна.

1066

3

alcom4

20.01 2023 в 20:49

Слава на Украйна!На героите Слава!Никой не бива да забравя,че с победата на Украйна,ще бъдат укрепени свободата и просперитета,на цяла Европа.

5330

1

deyan_h

20.01 2023 в 20:05

Прекрасно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика