Световните разходи за отбрана достигнаха най-високо ниво след Студената война

Румъния увеличила харчовете за армията си с 50%

OFFNews Последна промяна на 02 май 2018 в 11:30 3496 0

Световните разходи за отбрана достигнаха най-високо ниво след Студената война

Снимка NATO

Световните разходи за отбрана са се повишили през 2017 г. до най-високото си равнище след Студената война. Това става ясно от годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), който беше публикуван днес.

Тенденцията не е изненада, след като миналата година беше отчетен рекорд при доставките на оръжия.

Според данните в него САЩ, Китай и Саудитска Арабия са начело в списъка, като Русия е изместена от третото място, което зае през 2016 г.

Като цяло военните разходи в света са се увеличили с 1.1 процента спрямо 2016 г. и са достигнали общо 1.73 трилиона долара. Разходите за военни нужди са съставили 2.2 % от глобалния брутен вътрешен продукт, или по 330 долара на всеки земен жител, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

САЩ остават лидер с 610 милиарда долара, без изменение спрямо предишната година. На тях се падат над една трета от глобалните военни разходи в света, отбелязва ДПА. Втори е Китай, който е изразходвал 228 милиарда долара, увеличение с 5,6 процента спрямо 2016 г., като според СИПРИ е отбелязал най-голямото увеличение в абсолютна стойност - 12 милиарда долара. Делът на страната в глобалния обем е нараснал от 5,8 процента през 2008 г. до 13 процента през 2017 г.

Саудитска Арабия е изместила Русия, изразходвайки 69,4 милиарда долара, увеличавайки разходите си с 9,2 процента. След нея в региона на Близкия изток се нареждат Иран (+9 процента) и Ирак (+22 процента). В тази част от света делът от БВП, използван за военни цели, е най-висок - 5,2 процента. Нито един друг регион не е изхарчил за военни нужди повече от 1,8 процента от БВП.

Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г. за първи път от 19 години (от 1998 г.) - с 20 процента в сравнение с 2016 г. - до 66,3 милиарда долара. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13,9 милиарда долара е било най-голямото в света за изминалата година. СИПРИ посочва като основен фактор падането на цените на петрола. В резултат делът на военните разходи е спаднал от 5,5% до 4,3% от БВП на страната.

Въпреки това руският показател продължава да е най-високият в Източна Европа.

Частично "заради усещането за заплаха, произлизаща от Русия", страните от Западна и Централна Европа са увеличили миналата година военните си разходи съответно с 12% и 1,7%. Съвкупните разходи на 29-те страни от НАТО са били 900 милиарда долара, или 52% от глобалните военни разходи. 

В световен план най-високото увеличение на разходи за отбрана е отчетено в Румъния. Северната ни съседка е дала 50% повече пари за армията си в периода 2016-2017 година.  

Индия е изтикала Франция на пето място, изразходвайки почти 64 милиарда долара за военни цели (увеличение с 5,5 процента спрямо предишната година).

Данните на СИПРИ включват заплати, разходи за операции, покупки на оръжие и оборудване, изследователска и развойна дейност, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо