Световната банка: България забавя ръста на икономиката си

OFFNews 09 януари 2020 в 09:16 2588 0

Световната банка запазва без промяна прогнозата си за растежа на България през тази и следващите години. За 2019 г. се очакваше 3.6% ръст на икономиката. През тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да се забави до 3% и да се стабилизира на 3.1% през 2021 и 2022 г., посочва се в доклад на СБ, цитиран от "Инвестор".

Растежът на България е сред най-бързите от държавите в Източна Европа, Балканите и Централна Азия, които СБ наблюдава. От страните на полуострова единствено Косово се очертава с малко по-силен растеж. Икономиката на България се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Най-бърз растеж се очаква да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които влизат в групата на страните от Източна Европа.

Средният растеж в региона на Източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% през 2019 г. заради рязкото забавяне на турската икономика и Русия, оценява банката. Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.

За 2020 г. Световната банка прогнозира средният растеж на страните в региона да достигне 2.6% на фона на стабилизирането на цените на суровините, очакваното възстановяване в Турция и Русия и растежа в еврозоната.

Слаб растеж и бавно възстановяване 

Очакванията на Световната банка за глобалния растеж са за минимален ръст до 2.5% през 2020 г. заради постепенното възстановяване на инвестициите и търговията от значителната слабост през миналата година.

Остават обаче повечето рискове пред глобалната икономика, предупреждава институцията.

Очаква се растежът сред развитите икономики като група да спадне до 1.4% през 2020 г. отчасти поради продължаващата криза в индустриалния сектор. Растежът на развиващите се пазари и икономики ще се ускори до 4.1%, но това ще се дължи на добрите резултати на само няколко страни. Според прогнозата около една трета от развиващите се пазарни и развиващи се икономики през тази година ще се забавят поради по-слабия от очакваното износ и инвестиции.

За САЩ Световната банка очаква забавяне на ръста на БВП до 1.8% през тази година, което отразява негативното въздействие от по-ранните повишения на лихвите и несигурността.

Предвижда се растежът на еврозоната да се понижи до средно 1% през 2020 г. при слаба индустриална активност.

Рисковете пред световната икономика включват повторно ескалиране на търговското напрежение и несигурността на търговската политика, по-рязък от очакваното спад на големите икономики, финансови сътресения в развиващите се пазари. Дори и ако възстановяването на развиващите се страни се осъществи според очакванията, растежът на глава от населението ще остане доста под средните дългосрочни нива и нивата, необходими за постигане на целите за намаляване на бедността, заключава институцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови