Quantcast

Светлана Алексиевич: Путин иска да създаде православен халифат

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 18:38 6458 15

Светлана Алексиевич. Снимка: wikimedia

Преди беше друго - при Чернобил и при рухването на комунизма, ние търсихме нова вяра, защото бяхме атеисти и ни трябваше опора. А днес хората ходят в православните храмове в Русия заради пропагандата, която смесва политика и религия.

Това заяви носителят на тазгодишната Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич в интервю за каталонския всекидневник La Vanguardia.

Алексиевич е на мнение, че "режимът на Путин подменя вярата с пропаганда".

Властите искат да създадат православен халифат, а Путин се възприема за религиозна и политическа фигура едновременно, коментира известната писателка.

Наскоро бях в Москва и отидох до един храм, за литургия. Пред храма имаше много полиция, военни, голяма бъркотия. Помислих си, че е имало някаква атака, но ме успокоиха: "Не, госпожо, всички ние сме на литургия в чест на руските ядрени оръжия." Давате ли си сметка? Те се молеха за руските ядрени оръжия! Това е отвратително, разказва Светлана Алексиевич.

Тя напомня, че всички рускоезични лауреати на Нобеловата награда за литература имат една съдба - вълна от ненавист.

Същото сега се случва и с мен. Пресата е пълна с публикации, в които се казва, че тазгодишната Нобелова награда за литература е политическо решение, че са ми я дали, защото съм противник на Путин. Разбира се, че няма как да подкрепям този човек. Под неговото ръководство Русия действа като СССР - провежда твърде агресивна политика, която противоречи на европейските, на демократичните ценности, казва Светлана Алексиевич.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 14:47


Чел съм, и?
В баталистиката има много автори с повече експресивност, и без характерното и разливане около темата, обичайно за ХІХ век. Не става дума за днешния духовен онанизъм на графоманчета, от който на дебели струи се леят небивалици и справочни данни от интернета. А когато главната идея стане не войната като зло и трагедия, а безогледната критика на воюващото държавото ръководство от личностна и битова гледна точка - работата се разпада съвсем.
Това еднозначно е политическо награждаване, не литературно.

02.12 2015 в 12:20

Някой от Вас чел ли е нещо нейно за да я оплюва и нарича недоразумение ? Съмнявам се и че въбще четете.
Чета и глупостите на някой си АТАНАС, че :"Ако сравним Русия на Путин от 1999 до сега и тази на САЩ и ЕС, ползите няма да са в лицето на Запада''. Абе аланкоулу хората най-искренно гласуват с парите и с краката си. Никой не спестява в рубли, освен ако е е идиот и никой не емигрира в Русия - даже и бежанците от Сирия. Защо ли ? Да твърдиш, че Путинтария с БВП от 2,5 трилиона изглежда по-добре от ЕС в БВП от 14 трлиона определено не си добре с главния мозък.

02.12 2015 в 10:31

Тази жена е абсолютно недоразумение и напълно измислен нобелов лауреат.Предишните рускоезични нобелисти си стояха в СССР и ги подлагаха на какви ли не репресии,а тази се обажда някъде от Западна Европа като избягал агент на КГБ(който 30 години мародерствал в СССР,ама се осъзнал и сега се ползва от облагите на Свободния свят).Конюнктура,брат ми.Когато ти вземат Косово-това е изключително постижение на демокрацията,но когато си вземеш Крим-това е недопустимо престъпление.Когато окупираш Ирак,Афганистан и се месиш във вътрешните работи на Египет,Либия и Алжир това е високоблагородна демократична помощ,а когато воюваш за интересите си в Украйна и Сирия-това е престъпна провокация застрашаваща световния мир.Докъде я докараха демократите-тая и подобните и брантии да защитават интересите им,а Исляма и резаните идат ли,идат и докато плюем по Путин,неусетно ще ни го напутят,а тогава кой ще е виновен...това никой не знае.

02.12 2015 в 07:09

Точно попадение: православен халифат. Още навремето Раковски, Ботев, Каравелов, Вазов са разбрали подмолните имперски стремежи на Русия, прикрити зад панславизма. От тази политика си патим и до днен днешен, не случайно страната е на географски път и политически кръстопът. Това ни прави вечно разделени, а оттам и вечно слаби срещу чужди влияние.

Ето какво пише Любен Карвелов за руските апетити да погълнат славянските народи:
----------
Преди малко време един от най-яростните славянофили г. Викентии Макушев (гл. „Голосъ“, 178) отговаряше на г-на Палацки, за неговата статия в „Реформа“, следующето: „Ако ние подаваме ръката си на славянските племена, то никак не мислиме да ги покориме, да ги погълнеме и да унищожиме тяхната племенна особенност (а не народност, като неправилно са изражава г. Палацки). Чехска народност няма така също, както няма и баварска или саксонска, венециянска или неаполитанска. Както немците или италиянците съставляват един немски или италиански народ, така също и славянските племена съставляват един славянски народ или една нация.“ И така, г. Макушев ни доказва, че на тоя свят не съществуват ни чехи, ни поляци, ни сърбе, ни българе; а съществува само "матушка Россия“, която не ще ни да знае за племенните особенности на своите „нищожни“ славянски братия. Разбира са, че подобни думи би биле оскърбителни за славянските племена даже и в такъв случай, когато би ги изсказал някой немец или някой грък; но г. Макушев е руссин, славянофил, православен и учен човек, т. е. той е професор в Киевският университет. Истина казваше А. Герцен, че множество учени хора са длъжни на Михала! Ако гореказаниите думи да беше изрекал някои прост и необразован човек, то умните хора би го причислите в числото на лудите; но тие са изречени от един професор, който е обязан да приготви знающи и разсъдителни граждани и който са счита за прогресист. Но както и да е, а г. Макушев с два реда, – само с два, – унищожи толкова славянски народности, които са съществувале цели хилядолетия! Да са обясниме. Ние мислиме, че между славянските племена ще да са въдвори братско споразумение и тесен съюз само тогава, когато сяко едно племе бъде независимо и когато сека една народност уварди своите племенни отличия. Другояче са не може. Ако г. Макушев обича своите русски особенности и ако са гордее със своето русско име, то и секи други славянин, т. е. секи чех или българин е длъжен така също да защищава своите племенни особенности и да варди своето собственно огнище. С една дума, сяка една славянска народност е длъжна по-напред да нареди своята собственна къща; а после вече да мисли за своето родство с това или с онова славянско племе.
--------


02.12 2015 в 00:38

Защо не, има една логика - колкото повече затъват, толкова по-религиозни ще стават, толкова повече ще се сплотяват, толкова повече ще искат да наказват различните. "Бог и Цар" от едно време, дойдохме си на думата...

01.12 2015 в 22:34

Има критични анализи за СССР, Русия, Путин, ядрените оръжия и т.н., написани подобаващо, вникващи в проблема, показващи плюсове и минуси. Такива глупости като "православен халифат" и "възраждане на СССР" предпочитам да ги слушам от някой таксиджия, не от нобелов лауреат :/

01.12 2015 в 20:40

Опитът да се коронаова Путин се провали....

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u_Ww4xE7Mdw

до официалната коронация...

01.12 2015 в 20:22

Не знам кой точно какво хвали или не , СССР не е бил цвете за мирисане има си известни плюсове и може би доста повече минуси . България дължи прехода си от предимно селско общество във урбанизирана държава , точно по времето на комунизма . Това всъщност не е много хубаво нещо , понеже останалите европейски ( западни предимно ) са го направили този преход доста по плавно , за по голям период от време и са успели да изградят общества които да могат да разбират модерната политика и да и противодействат с като граждански общества .
В случая обаче тази госпожа говори пълни глупости , самия израз е уникално глупав . И къде точно мисли да го прави този халифат ? В Сирия сигурно , където от скоро е активен Путин ? Дали , аз не се бях замислял за тази гледна точка , ама защо пък да не се бие за каузата да наложи християнството в близкия изток !?!?!!? Пълни глупости и показват безсилието да се измисли нещо което поне да има някаква логика , което показва , че нападките не са обективни определено ....

01.12 2015 в 20:05

едно време всички викахме "кпсс бкп вечна дружба" само не го мислехме. по страшно е сега - неживели миналото го славят за стотинки, (копейки)? по скромното ми мнение, русия няма спасение, а бг-то е на ръба. факторите са чисто географски - азия срещу европа. ние сме на границата...

01.12 2015 в 19:51

Не знам. pineapple да каже.