Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Светът осъжда ареста на Навални, Русия призова да се уважава международното право

OFFNews 18 януари 2021 в 11:01 2171 0

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова

Светът осъди остро ареста на Алексей Навални и призова за незабавно освобождаване, някои страни заплашиха и с рестриктивни мерки срещу Русия.

Опозиционера Алексей Навални беше задържан при пристигането си на летище "Шереметиево" в Москва в неделя. Той е обвинен в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година. Освен него полицията задържа и десетки негови привърженици, които очакваха пристигането му. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел призоваха за незабавно освобождаване и зачитане на правата на Навални, предаде БТА.

Външните министри на Австрия, Чехия, Словакия, Франция и Италия определиха арестът като обезпокоителен и настояха за освобождаване на Навални и провеждане на пълно и независимо разследване на покушението срещу живота му.

Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на Навални още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането.

Литва, Латвия и Естония призоваха да се наложат "рестриктивни мерки" срещу Русия след ареста на критика на Кремъл.

САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо, съобщи БТА.

В съобщението се изразява голямо безпокойство от ареста на Навални и се казва, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени.

За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън.

Новият канадски външен министър Марк Гарно каза, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо. Министърът каза, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални, предаде Франс прес.

В отговор на световните реакции говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, посъветва политиците, които са публикували подготвени предварително коментари относно ситуацията с Алексей Навални да уважават международното право и законодателството на Руската Федерация, предаде ТАСС.

"Онова, което искам да кажа на господин Джейк Съливан, както и на много други задгранични деятели, които публикуват предварително изготвени коментари, е: уважавайте международното право, не посягайте на националното законодателство на суверенни държави и се заемете с проблемите във вашите собствени страни", написа Захарова в страницата си във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!