Свалиха част от обвиненията срещу Янукович за стрелбата на Майдана

OFFNews 24 октомври 2017 в 21:49 2988 0

Украинската генерална прокуратура свали голяма част от обвиненията срещу бившия президент Виктор Янукович за събитията в центъра на Киев по време на Майдана в края на 2013 и началото на 2014 г.

За това съобщи адвокатът на Янукович Виталий Сердюк, цитиран от ТАСС и БТА. 

"Генералната прокуратура на Украйна под ръководството на Юрий Луценко вече сне от Виктор Янукович подозренията за разгонването на 30 ноември 2013 г. и през декември 2013 - януари 2014 г. на протестиращи, включително студенти и журналисти. Янукович вече не е обвиняем и в съпричастност към убийствата през февруари 2014 г. на Сергей Нигоян, Михаил Жизневски и Роман Сеник", каза адвокатът.

Срещу Янукович беше повдигнато обвинение, че по негово нареждане специалните части "Беркут" са убили 165 души, в това число 40 журналисти. 

Бившият президент беше обвинен също, че е съпричастен към убийствата на активистите Нигоян, Жизневски и Сеник, и към смъртта на 70 души и нанасянето на побой на над 500 протестиращи.

Адвокатът на Янукович е категоричен, че понастоящем това обвинение е напълно опровергано по редица факти. 

В същото време генералният прокурор Юрий Луценко обяви, че прокуратурата ще внесе обвинение срещу Янукович за смъртта на мирни граждани на Майдана през февруари 2014 г., след като приключи делото срещу него за държавна измяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика