Сваленият кмет на Херсон е арестуван от окупаторите

OFFNews 29 юни 2022 в 09:13 2021 1

Херсон

Снимка Архив

Игор Колихаев

Руските военни са задържали бившия кмет на окупирания град Херсон Игор Колихаев, съобщи ДПА.

Арестът на Колихаев е бил потвърден от зам.-ръководителя на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов пред РИА Новости. Причината за ареста според Стремусов е, че Колихаев открито призовавал служителите на градската администрация да саботират и да пренебрегват указанията на новата администрация.

Колихаев, който беше избран за кмет на Херсон, остана в града след руската окупация, но отказа да сътрудничи на руските сили, посочва ДПА. Стремусов заяви, че Колихаев е „герой от нацисткото обкръжение“ и е допринесъл много за нанасяне на вреда на „денацификацията“ на Украйна.

Според помощничката му Галина Ляшевска Колихаев е бил задържан от Националната гвардия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други бивши членове на градския съвет. Тя определи задържането му като отвличане. Бившият кмет отишъл в едно от местните учреждения, където продължават да работят останалите в града служители на местните власти.

"Веднага след като излезе от колата, го задържаха въоръжени хора от Руската гвардия и по-скоро от ФСБ. Те иззеха твърди дискове от компютри, отвориха всички сейфове, търсеха документи. През това време държаха Колихаев с белезници под въоръжена охрана в друг кабинет", казва Ляшевска.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews