Стрелбата в синагогата в Питсбърг е най-кървавото антисемитско престъпление в САЩ

OFFNews 28 октомври 2018 в 11:05 3866 3

Снимка twitter.com/RyanW_Miller

Стрелбата в синагогата в Питсбърг е най-кървавото антисемитско престъпление в САЩ за последните десетилетия, съобщава Би Би Си.

На 46-годишния Робърт Боуърс, застрелял 11 души и ранил шестима в синагога в Питсбърг в Пенсилвания, е повдигнато обвинение от 29 пункта за федерални престъпления.

Действията на Робърт Боуърс са проява на възможно най-голямото зло в човешката природа. Съсредоточили сме всички ресурси на моята служба върху разследването и съдебните действия на това федерално престъпление от омраза, каза пред репортери главният прокурор за района на Западна Пенсилвания Скот Брейди.

Министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс посочи в изявление, че министерството му повдига срещу стрелеца обвинения в престъпления от омраза и други престъпления, които може да доведат до смъртно наказание.

Омразата и насилието на религиозна основа нямат място в нашето общество, заяви Сешънс.

Президентът Доналд Тръмп нареди знамената на федералните здания в Съединените щати да бъдат наполовина спуснати и да останат така до 31 октомври в знак на почит към паметта на жертвите на стрелбата.

Специалният агент от ФБР Боб Джонс, който ръководи разследването, каза, че това, което е видял на местопрестъплението в Питсбърг, е най-потресаващата картина за 22-те му години стаж в службата.

Всичко започва малко преди 10 ч. сутринта местно време вчера, когато Робърт Боуърс нахлува в синагогата "Дървото на живота" и започва да стреля и крещи "Всички евреи трябва да умрат!".

Пристигат и линейки, и полиция и обсаждат синагогата с намиращия се в нея стрелец. Започва престрелка между него и полицията. Ранени са четирима полицаи, той също е прострелян и се предава. Откаран е в ареста.

Религиозни и политически лидери от САЩ и света осъдиха нападението.

Бившият президент Барак Обама, израелският премиер Бенямин Нетаняху, Европейският съюз, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и много други изказаха съболезнования на близките на убитите и същевременно осъдиха категорично проявите на антисемитизъм, расизъм и жестокост.

Българското министерство на външните работи разпространи изявление, в което се посочва:

"Остро осъждаме нападението над синагогата „Дървото на живота” в американския град Питсбърг. Тази трагедия показва, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието спрямо другия, трябва да бъдат окончателно изкоренени.

Историята на спасяването на 50 000 български евреи в най-мрачните времена на Втората световна война показва, че когато цениш човешкия живот толкова, че си готов да застанеш срещу най-силните, ти можеш да победиш злото. Затова и днес трябва да бъдем единни.

В този тежък за еврейската общност момент нека и за секунда не забравяме какви последици може да има антисемитизмът - това е посланието от София, където синагогата, джамията, православният и католическият храм са разположени един до друг.

Изразяваме съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Тихомир Томов

05.11 2018 в 15:11

От информацията се вижда , че са реагирали само лидерите на няколко страни описани в статията , които са евреи ...................и външното ни министерство също управлявано от евреи , някои от които са и гейове . Човека си е напълно прав : те отдавна са ни почнали .

23293

2

Стефан

28.10 2018 в 19:54

Май някъв човечец се е объркал, и май вече няма да го прави. Не го мисли.