Стрелбата в Орландо: Една целувка и 50 тела

OFFNews 13 юни 2016 в 12:10 17077 11

Снимка Reuters

Причина за стрелбата в Орландо, при която бяха убити 50 души, а 53 бяха ранени, била целувката на гей двойка, на която стрелецът Омар Матийн станал свидетел преди няколко месеца.

Това обяви бащата на Матийн - Седик, като подчерта, че причините за стрелбата не са религиозни.

Седик допълни, че семейството на Омар Матийн е в шок от случилото се и се извинява за инцидента.

Матийн откри стрелба в гей-бар в Орландо, щата Флорида, като по време на нападението се обадил на тел. 911 и обявил, че стрелбата е свързана с „Ислямска държава“. За момента няма официално потвърждение на думите му от страна на американските власти, макар че близката до ИДИЛ информационна агенция "Амак" обяви, че именно организацията стои зад нападението.

Стрелбата започнала на паркинга на заведението и продължила около 3 часа. До края на трагедията в бара е имало хора, като част от тях успели да избягат, други били убити.

Когато спецчастите успели да убият нападателя, в гей-бара е имало 30 души.

„Имаше тела навсякъде. На паркинга ги разпределяха – червено, жълто, за да знаят на кого да помагат първо... Имаше кръв навсякъде“, разказва Кристофър Хенсен, очевидец на трагедията.

Матийн се е занимавал с бодибилдинг, бил е охранител и искал да стане полицай.

Той е син на афганистански имигрант, имал е токшоу в САЩ. Не е много ясно какво точно е било то, но според бивш афганистански държавен представител, поискал анонимност, програмата е била проталибанска, според други пък била проамериканска.

Той е посещавал вечерни служби в градския ислямски център няколко пъти седмично. Описват го като тих и необщителен, но никога не е проявявал признаци на насилие.

Според бившата му съпруга Ситора Юсуфий Омар е страдал от биполярно разстройство и е бил нестабилен.

Двойката се развела 2 години след сватбата, но по думите на Юсуфий двамата останали заедно едва 4 месеца заради домашно насилие.

Тя заяви, че е шокирана от случилото се, но отдава трагедията на психичните проблеми на бившия си съпруг, а не на връзка с терористични групи.

ФБР е следила известно време Матийн, тъй като е открита връзка между него и атентатор самоубиец. Службата обаче не е открила доказателства за заплаха. Матий е закупил най-малко две огнестрелни оръжия около седмица преди стрелбата в Орландо.

Колега на Матийн пък разказва, че мъжът е използвал единствено обидни думи, когато е говорел за гейовете, чернокожите, евреите и жените, и често говорел за убийство.

Американските власти за момента не бързат да обвинят официално за случилото се „Ислямска държава“, тъй като мотивите на стрелбата не са категорично потвърдени.

Някои побързаха да обвинят ислямистите за стрелбата, а други са категорични, че атаката преди всичко показва нетолерантност и омраза към ЛГБТ общността.

Двамата основни кандидати в надпреварата за президент на САЩ Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп също не пропуснаха да изкажат мнението си за атаката.

Клинтън обяви, че трябва да се ограничи достъпът до оръжия за опасните престъпници и по-активна борба срещу тероризма.

Тръмп пък заяви, че трагедията е проява на радикален ислям и призова американците към твърдост и бдителност.

„Ценя поздравленията, че съм бил прав за радикалния ислямски екстремизъм. Не искам поздравления. Искам твърдост и бдителност. Ние трябва да бъдем разумни!“, написа той в Twitter и упрекна Обама и Клинтън, че отказват дори да произнесат „радикален ислям“, заради което по думите му Обама трябва да подаде оставка, а Клинтън да излезе от кандидат-президентската надпревара, ако не може да се накара да произнесе тези думи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

14.06 2016 в 01:02

Несъмнено.

77927

10

El Commandante

13.06 2016 в 22:37

Проф, чисто хипотетично, как мислиш какво би станало ако Ислямска държава вземе че гръмне некой прайд?
Да речеме стотина души минат разход и да е съвсем ясно че джихадитата са я свършили тая работа.
Какви ли биха били коментарите в либерастките медийки, чудя се...

8359

8

ОФчар

13.06 2016 в 21:07

"абе получава се една спирала така да се каже в която колкото повече се натискат геовете, толкова по-малко ше стават"

Шимел, не предавай природата и другарите си! Това, че ти ги наричаш педерази не променя нещата... от един отбор сте.
И не ти трябва спирала - проумей, че не можеш да забременееш!

77927

7

El Commandante

13.06 2016 в 20:30

"Целувката между гейове е нещо изключително гнусно и грозно."

Така е.
Извода какъв е?
Ако не искате арабите да ви стрелят, не се натискайте на публични места.

Но това ше ги амбицира сега и ше почнат да се натискат още по-настървено. Тва от своя страна ше радикализира още джихадитата..абе получава се една спирала така да се каже в която колкото повече се натискат геовете, толкова по-малко ше стават и така ше се стигне до момента, в който останалите живи 20 гея ше бъдат затворени за техна собствена сигурност в прозрачни клетки с бронебойни стъкла,поставени на публично место, където озлобено и надъхано ше се праскат 24/7.

8359

5

ОФчар

13.06 2016 в 13:44

"Вече почва да ми намирисва не на новинарски, а на гей-пропаганден сайт."

А аз се чудя що не заминаваш за Камчатка...

15256

4

mendi

13.06 2016 в 13:19

Много ще се напъват да го изкарат като престъпление от омраза защото не искат да си признаят че това е резултата от "интеграцията" на радикали. Перфектен пример за домашно отгледана спяща клетка. Такива случай има много срещу различни обекти, даже и вътре във военни бази. Ако не беше бара щеше да е някое училище, мол или произволно събитие.
Атентатора обачее бил охраните така че би следвало да има добър поглед върху охраната на различни събития и обекти, и си е избрал такъв че атаката му да е максимално успешна. Ако беше нападнал парад или мол щяха да го отстрелят значително по бързо.
Сигурно много е мразил гейовете но според мен основния двигател за нападението е желанието му да убива неверници в името на пророка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!