''Страхливка!'': израелски професор крещи по адрес на президента на Колумбийския университет след терора на Хамас

Мануш Шафак замълчала пред протерористични студентски организации, същото направили и останалите в американския университетски елит

Кристина Минчева 21 октомври 2023 в 08:00 9348 0

Проф. Шай Давидай

Снимка Екранна снимка

Проф. Шай Давидай

Професор Шай Давидай от бизнес училището на Колумбийския университет обвини президента на университета Минуш Шафик в това, че не е осъдила публично пропалестински студентски организации, които нарича „протерористични“. Давидай я заклеймява като "страхливка" по време на пламенна 10-минутна реч пред студенти в двора на кампуса, излъчена от Ynet News.

Той твърди, че президентът Шафик не се е изказала срещу студентските групи и се зарича никога да не позволи на дъщеря си да се запише в американски университет от Бръшляновата лига. Обръща се и към родителите, които планират да изпратят децата си в американския университетски елит с посланието: "Ние не можем да защитим детето ви".

„Казвам се Шай Давидай, професор съм в Колумбийското бизнес училище. Аз съм израелец. Преди всичко това аз съм баща. Имам две прекрасни деца. Аз говоря на вас, говоря ви като баща и искам да знаете, че не можем да защитим децата ви от протерористичните студентски организации, защото президентът на Колумбийския университет няма да говори срещу протерористичните студентски организации, защото президентът на Харвардския университет, защото президентът на Станфорд, защото президентът на Бъркли - те няма да говорят срещу протерористичните студентски организации.

Миналата събота 14 американски граждани бяха отвлечени в Газа с 200 други израелци, французи, германци и други националности. 14 граждани на Съединените щати са отвлечени в момента в Газа и въпреки това президентът на университета оказва подкрепа на протерористичните студентски организации", гневи се професорът.

"Всяка вечер, преди да заспи, чета глава от "Хари Потър" на 7-годишния ми син и въпреки това за протерористичните студентски организации в Колумбийския университет моят 7-годишен син е легитимна цел на съпротивата, просто защото е израелец. Имам двегодишна дъщеря. За протерористичните студентски организации в кампуса тук тя е легитимна цел на съпротивата. Това е, което казват - "разрешено ви е да убиете и да отвлечете моята двегодишна дъщеря в името на съпротивата" и нито един от президентите на университетите навсякъде в страната не желае да заеме позиция. Така правят страхливците.

Президент Минуш Шафик от Колумбийския университет, Вие сте страхливка! Президентът Байдън може да каже: "Не! Това не е приемливо! Това е нечовешко". Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс може да каже: "Това не е Ок". А къде сте Вие?", пита той.

Той включва и други от големите университети в Америка, включително Нюйоркския, Харвардския и Станфордския.

„Можете ли да си представите, че в града, който трябваше да претърпи 11 септември, най-лошата атака на американска земя, имаме протерористични студентски организации?“, продължава той.

Давидай не уточнява кои студентски групи смята за „протерористични“, но се позова на протест миналия четвъртък, организиран от клоновете на Колумбийския университет „Студенти за справедливост в Палестина“ и „Еврейски глас за мир“.

Той обвини студентите, че уж празнуват акт на „съпротива“, но в действителност подкрепят акт на „изнасилване“ на тийнейджърки от терористи от "Хамас" в Израел.

„Изнасилването никога не е било нещо добро, не е като акт на съпротива, не е като акт на отмъщение"- крещи професорът. 

„Къде сте, президент Шафик от Колумбийския университет? Чакаме да унищожите всички протерористични студентски организации от кампуса“, ​​вика той.

Коя е Немат (Минуш) Шафик?

Тя става 20-ият президент на Колумбийския университет на 1 юли 2023 г. Шафик е икономистка, която в продължение на повече от три десетилетия е заемала висши ръководни позиции в редица видни международни и академични институции. В момента тя притежава и титлата професор по международни и обществени въпроси в Колумбийското училище по международни и обществени въпроси.

Родена е в Александрия, Египет. Когато е на 4 години, семейството ѝ бяга от страната по време на политическия и икономически катаклизъм от средата на 60-те години.

Завършва с отличие университета на Масачузетс-Амхърст с бакалавърска степен по икономика и политика през 1983 г. Получава магистърска степен на науките по икономика от Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE) през 1986 г., последван от доктор по философия по икономика от колежа Сейнт Антоний, Оксфордския университет през 1989 г. 

Шафик започва кариерата си в Световната банка. На 36-годишна възраст тя става най-младият вицепрезидент на банката. В началото на 2000-те години заема академични постове в Wharton Business School на Университета на Пенсилвания и Икономическия факултет на Джорджтаунския университет.

През 2008 г. тя е назначена за постоянен секретар на Министерството на международното развитие на Обединеното кралство, където ръководи преразглеждането на британската чуждестранна помощ. След това тя работи като заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд и след това - като заместник-управител на Bank of England, където участва във всички комисии по паричната, финансовата и пруденциалната политика и отговаря за баланс от над £500 милиарда (еквивалент на приблизително 605 милиарда долара). През 2017 г. се завръща в академичните среди като президент на Лондонското училище по икономика и политически науки.

Острата реакция на професор Шай Давидай идват в момент, когато университетските кампуси в цялата страна се превърнаха в огнища на дебат, гняв и конфликт между произраелски и пропалестински групи след нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври.

Два дни по-късно 35 студентски организации в престижния Харвардски университет в САЩ подписаха съвместно изявление, в което обвиниха Израел за случилото се.

"Режимът на апартейд е единственият виновен - пишат организациите, сред които са Прогресивният еврейски съюз и клонът на правозащитната организация "Амнести" в учебното заведение. - Ние държим израелския режим изцяло отговорен за цялото разгръщащо се насилие."

Подписалите се, предимно мюсюлмански, северноафрикански и източноазиатски студентски групи, пишат в изявлението, че "израелското насилие структурира всеки аспект на палестинското съществуване в продължение на 75 години... Палестинците са принудени да живеят в състояние на смърт, както бавна, така и внезапна".

След публикуването на писмото един от основните благодетели на университета прекрати сътрудничеството си с него поради колебливата позиция по отношение на ставащото в Израел. Става въпрос за фондация "Уекснър". Нейният основател, американският милиардер Лесли Уекснър пише до университета с искане президентът му Клодин Гей да изясни позицията си относно зверствата, извършвани от "Хамас", и относно писмото на студентите. Следва неясен отговор, който гласи:

"Нашият университет отхвърля омразата - омразата към евреите, омразата към мюсюлманите, омразата към която и да е група хора, основана на тяхната вяра, национален произход или който и да е аспект от тяхната идентичност".

В отговор фондация „Уекснър“ обявява прекратяване на финансовата си подкрепа за институцията след 35-годишно сътрудничество, позовавайки се на "отсъствието на ясна морална позиция" на Харвард.

Фондация "Уекснър" е американска, еврейска и ционистка и заедно с израелския орган за обществени услуги и Израелските отбранителни сили управлява две водещи програми за лидерство в Харвард.

Стипендията Wexner Israel Fellowship приема всяка година 10 израелски директори от публичния сектор, за да работят за придобиване на магистърска степен по публична администрация в Harvard Kennedy School в замяна на ангажимент да останат на държавна служба поне три години, както и програмата Wexner Senior Leaders, която предлага едномесечен курс по мениджмънт на 45 висши мениджъри годишно.

Това приключва с кризата, довела до прекратяване на отношенията ѝ с Харвардския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика