Стотици на протест в Истанбул срещу разселването на сирийци

OFFNews 28 юли 2019 в 08:36 2070 0

Няколкостотин души протестираха снощи в парк в близост до Истанбулската голяма община против решението на турското вътрешно министерство сирийците, които не са регистрирани в града, до 20 август да бъдат изпратени обратно по местата на първоначалната им регистрация. 

Демонстрацията беше организирана от Дружеството за правата на бежанците, турски адвокати и консервативни граждански организации (ЙОЗГЮР-ДЕР), Дружеството за свободна мисъл и образователни права и от сирийски активисти. Протестът бе проведен, въпреки че по-рано вътрешният министър Сюлейман Сойлу предупреди, че това няма да бъде позволено.

Председателят на дружеството (ЙОЗГЮР-ДЕР) заяви, че изпращането на бежанците в други области на страната няма да допринесе за социалния мир.

В съседство на първия митинг се проведе контрадемонстрация на крайни националистически групи. Полицията успешно раздели двете групи, като двама души, опитали да атакуват просирийската демонстрация, бяха задържани от силите на реда. 

На 22 юли валийството на Истанбул заяви, че до 20 август сирийците, които не са регистрирани в града, ще бъдат изпратени обратно там, където са били регистрирани първоначално. Започнаха засилени проверки на документите на гари, метростанции и други оживени места, задържани бяха хиляди нерегистрирани мигранти, припомня БНР. Председателят на Платформата на сирийските дружества Мехди Дауд заяви пред местни медии, че регистрирането на сирийци в Истанбул е било прекратено от турските власти през 2016 г. и че има сведения дори за хора, които са били върнати обратно в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови