Стотици мигранти потеглиха от Белград към границата с Унгария

OFFNews 04 октомври 2016 в 14:32 6828 3

Снимка Reuters, архив

Стотици мигранти се отправиха пеша от центъра на сръбската столица Белград към границата с Унгария. 

Те настояват границата да бъде отворена. "Не искаме Сърбия", обявиха те, цитирани от Reuters. 

Бежанците тръгнаха по поречието на река Сава. Повечето от тях са момчета и младежи на около 15 години. 

Включилите се в похода издигнаха плакати с надписи "Ние сме хора, а не животни". 

В същото време държавният секретар в Министерството на труда и социалната политика на Сърбия Ненад Иванишевич обяви, че ако Западна Европа започне да връща нелегални мигранти, те трябва да бъдат връщани държавите, от които са дошли - Гърция и България, а не в Сърбия и Македония. Той подчерта, че такава е позицията и на германското правителство. 

В момента на територията на Сърбия се намират между 6000 и 7000 мигранти. Те потеглиха към Европа, защото Европа им каза, че са добре дошли и че тя ще ги приеме... Хората отиват там, където смятат, че е по-добре, каза държавният секретар, като допълни, че през тази зима може да се справят, но преговарят с ЕС за помощи. 

Гърция получи 500 млн. евро, но в същото време всеки един мигрант, който бе на гръцка земя, мина през територията на Сърбия. Следва логичният въпрос защо ние не получихме допълнително средства, подчерта той.

"Трудно се взема общо решение, защото никой не иска да каже: "Няма да приемаме хора". Унгария всеки ден приема по 30 молби за получаване на убежище, защото в противен случай може да бъде обвинена, че нарушава международното право", каза още Иванишевич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки