Столтенберг: Три страни от НАТО са против помощта за Киев, ще я продължим

Светослав Метанов 05 декември 2023 в 14:11 5561 3

Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпреки новата политическа позиция на Унгария, Словакия и Нидерландия, членовете на алианса няма да спрат да оказват помощ на Украйна.

Според изданието Political Lore той е казал това, когато е бил запитан за позицията на НАТО относно помощта за Украйна, предвид факта, че Словакия, Нидерландия и Унгария променят реториката си.

"Членовете на НАТО предоставят съвременни ракети, системи за противовъздушна отбрана, модерни бойни танкове - това са все примери за значителна съвременна помощ... Помощта се предоставя на Украйна, защото това е в интерес на нашата сигурност. Убеден съм, че съюзниците от НАТО ще продължат да предоставят значителна и значима подкрепа на Украйна", заяви Столтенберг.


Като пример за решимостта на държавите - членки на НАТО, да продължат да оказват помощ на украинските власти, той отбеляза, че Германия и Нидерландия неотдавна са обещали да осигурят плащания в размер на 10 млрд. долара, а съюзниците от НАТО ще предоставят допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

"В Украйна също така има постоянен поток от боеприпаси и оръжия. Разбира се, има спешна нужда от повече помощ, но съюзниците показаха не само на думи, но и на дело, че ще продължат да помагат на Украйна", добави генералният секретар на Алианса.

В края на миналия месец антиевропейската крайнодясна Партия на свободата (PVV), ръководена от Герт Вилдерс, която се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна, спечели изборите в Нидерландия.

В Словакия на последните избори също дойде на власт далеч не проукраински кандидат. Новият министър-председател на страната, Роберт Фицо, заяви, че Словакия няма да прехвърля оръжия на Украйна за защита от руската агресия и нарече войната на Русия срещу Украйна "замразен конфликт".

А унгарският министър-председател Виктор Орбан отдавна е известен с проруската си позиция и опитите си да блокира военната помощ за Украйна, както и с поставянето на пръчки в колелата на страната ни по пътя ѝ към членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

05.12 2023 в 16:28

Малко е подвеждащ материалът. НАТО не оказва военна помощ на Украйна като организация, а помощ оказват отделните страни членки и всяка от тях е свободна да помага, както сама реши.

14048

2

voododoll

05.12 2023 в 14:53

Това е ефекта от политическата апатия. Малко хора гласуват, но кресливите малцинства си избират правителства.

Това ще стане и тук ако върнем властта на ГЕРБ-БСП... партон ГЕРБ-СДС

-529

1

6екеr4о

05.12 2023 в 14:38

В статията има вътрешно противоречие относно позициите на Нидерландия, но това, че националистическата партийка на крайнодесен кретен е спечелила малко повече гласове от обичайното, според мен нищо не значи!?

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша