Столтенберг: Опитът за преврат в Черна гора е аргумент в полза на присъединяването към НАТО

ОFFNews Последна промяна на 13 март 2017 в 14:57 2858 3

Снимка НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес съобщи, че 25 от 28-те държави от НАТО са ратифицирали протокола за присъединяване на Черна гора към алианса, предава БТА.

По неговите думи опитът за преврат в Черна гора не е аргумент срещу, а в полза на присъединяването на страната към НАТО. Всеки опит за намеса в процеса на присъединяване е посегателство срещу националния суверенитет, коментира той.

Столтенберг посочи, че развитието на европейска отбрана се вписва в намеренията на НАТО, защото повечето от държавите от ЕС са и част от алианса. Важно е да няма припокриване, а допълване на усилията. Не става дума за европейска армия и за създаване на командни центрове, които ще преповтарят НАТО. След напускането на Великобритания от ЕС е още по-важно алиансът и Общността да работят заедно. Това не е състезание, а допълване, заяви генералният секретар.

Той съобщи, че в края на май предстои новата сграда на централата на пакта в Брюксел да бъде открита в присъствието на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО. Тогава ще обсъдим новите предизвикателства пред сигурността и отбранителните разходи на страните от алианса, борбата с тероризма, уточни Столтенберг.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4930

3

jkljkl123

13.03 2017 в 17:21

руската агресивност ще вкара Финландия и Швеция в НАТО.Сега и Черна Гора. русия не си прави добре сметките.